NOVI SAD: 10 odsto manje krivičnih dela nego lane!

0
513

Ukupan broj krivičnih dela u Novom Sadu u 2015. godini smanjen je za 10 procenata u odnosu na prošlu, izjavio je načelnik novosadske Policijske uprave Siniša Radaković.

On je, na tradicionalnom druženju sa novinarima na kraju kalendarske godine, na kome javnosti saopštava izveštaj, odnosno rezultate ostvarene tokom godine, rekao da je povećan procenat rasvetljavanja krivičnih dela, a da je broj počinilaca uhvaćenih na delu neuporedivo veći nego prethodne godine.

„Maloletnički kriminal smanjen je za preko 10 odsto, a najveće smanjenje beleže imovinska krivična dela koja najviše opterećuju naše gradjane. Pa je tako u odnosu na 2014. godinu, broj kradja smanjen za 17 odsto, a broj razbojništva i teških kradja je manji za više od 25 procenata“, rekao je Radaković.

On je naglasio da je smanjen broj najtežih delikata, kao što su ubistva i teška ubistva, istakavši da su sva rasvetljena. Radaković je pojasnio da se ta konstatacija odnosi i na teško ubistvo iz septembra, o čemu su neki mediji već izveštavali.

„Očekujemo da počinioci u najskorije vreme budu privedeni pravdi. Podsećam vas da smo, u maju, rasvetlili i krivično delo teško ubistvo, počinjeno na području Bačke Palanke pre ravno 13 godina“, kazao je Radaković.

Načelnik PU Novi Sad je rekao da je u odnosu na predhodnu godinu povećan i procenat otkrivenih krivičnih dela iz oblasti suzbijanja narkomanije za 30 odsto, a značajno je povećan i broj zaplena droge i broj procesuiranih po tom osnovu, dok je broj otkrivenih krivičnih dela iz oblasti privrednog kriminala, kako je kazao, gotovo dvostruko veći.

Radaković je dodao da su veoma dobri rezultati postignuti u suzbijanju ilegalne trgovine akciznim proizvodima, kao što su duvan i alkohol, kao i u otkrivanju nelegalnih kladionica.

„Primera radi, zaplenjeno je više od četiri tone duvana, namenjenog nelegalnoj prodaji“, kazao je Radaković i dodao da su te akcije sprovedene u saradnji sa poreskom i finansijskom policijom, te da će ta saradnja biti nastavljena i u narednoj godini

Alo