NOVI SAD: Hod po mukama samohranih roditelja

0
577
????????????????????????????????????

NOVI SAD – Procenjuje se da više od 150 hiljada dece, na teritoriji Srbije, raste uz jednog roditelja, međutim tačne evidencije o tome, koliko je samohranih roditelja, nema. Ono što, pak, tu komplikovanu situaciju dodatno otežava, jeste i činjenica da nijedan zakon u našoj državi ne definiše ko se smatra samohranim roditeljom. Tačnije, da li je reč o staratelju čiji je supružnik preminuo ili mu je tu ulogu sud dodelio.

Samohrani roditelji trenutno najviše nade polažu u formiranje alimentacionog fonda, o kom smo mi već nekoliko puta pisali. No, do toga je dug put.

Kada se pre deset godina odlučila da će životni put nastaviti sa bebom od godinu ipo dana, Snežana Drmanac je bila spremna na izazove, koje će joj život kao samohranom roditelju doneti. Kako kaže, izuzetno težak finansijski i psihički period je iza nje.

„Užasno je bilo teško. Bolesti, neprospavane noći, jurnjava, jedan posao, drugi posao. Na žalost takva su vremena. Sada trenutno nemam posao, već dve i po godine. Ta egzistencijalna nesigurnost je najveći problem svih samohranih roditelja ovde u Srbiji“, kaže Snežana Drmanac

Ekonomsko osnaživanje samohranih roditelja, jedan je od najbitnijih faktora, kada je reč o samoj praksi. Ipak, uz to, samohrani roditelji često se osećaju nevidljivi za sistem.

„Potrebno je da država omogući neku vrstu pomoći za samohrane roditelje u slučaju da izgube posao. Roditelji koji nemaju posao obično imaju dečiji dodatak, dečiji dodatak za samohrane roditelje iznosi svega 3.400 dinara. To nije ništa, ali svaki dinar znači. Država treba da poradi na tome“, veli naša sagovornica.

Kako je sve više mladih roditelji koji sami odgajaju svoju decu, naša sagovornica kaže da je najbitnije da osnažite sebe.

„Morate biti strašno jaki, morate se suočiti sa činjenicama što pre i morate da gazite, mnogo čvršće nego do tada. Morate se osloniti na sve svoje snage koje imate, morate psihički da osnažujete sebe“, kaže Snežana Drmanac.

Snežana kaže da bi po ugledu na porodični zakon što pre trebalo formirati alimentacioni fond, koji bi uveo red i kontrolu roditelja koji plaćaju novčanu naknadu za svoju decu.

Rtv.rs