U Srbiji 700 mališana živi u domovima za nezbrinutu decu

0
1580

U domovima za nezbrinutu decu u Srbiji živi oko 700 dece, dok oko 5.800 dece živi u hraniteljskim porodicama, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je, nakon završnog godišnjeg okupljanja učesnika projekta „Generacija budućnosti“, kazao da Srbija može da bude ponosna jer je jedina evropska zemlja u kojoj u institucijama koje se brinu za decu bez roditeljskog staranja skoro da nema dece mladje od tri godine.

„U institucijama su jedino ona deca koja zbog svog zdravstvenog stanja moraju da budu lečena i čuvana tamo, ostali su u hraniteljskim porodicama“, kazao je Vulin.

On je dodao da je u ovoj godini usvojeno mnogo više dece nego u 2014. godini, a da su procedure za usvajanje podjednako stroge, kao i prošle godine i da će konkretne podatke izneti za nekoliko dana.

Kako je naveo, u budžetu za narednu godinu nema nikakvih smanjenja kada je hraniteljstvo u pitanju, jer je to važan deo sistema socijalne zaštite i to je zanimanje.

Predsednica Odbora za zaštitu prava deteta Vesna Rakonjac kazala je da samo tri odsto dece bez roditeljskog staranja odluči da upiše fakultet i da će zbog toga država doneti podsticajne mere kojima će deca bez roditeljskog staranja imati prvenstvo pri upisu na fakultet ili mesto u studentskom domu i dobijanje stipendije.

Ministar Vulin ocenio je da je to poražavajući podatak i da mali broj dece bez roditeljskog staranja na fakultetima samo znači da Srbija nije uradila dovoljno na tome da im ukaže na to da oni mogu da postignu sve.

„Srbija mora da bude majka svima, da se odnosi prema svima na isti način. Naš odnos prema vama je merilo društva, merilo vrline društva nije odnos prema najbogatijima, već prema najugroženijima“, kazao je Vulin.

Projekat socijalne inkluzije mladih bez roditeljskog staranja „Generacija budućnosti“ koji je počeo 2012. i u kome je do sada učestvovalo više od 450 mladih od 15 do 25 godina iz 27 gradova Srbije pokrenula je kompanija Dale Carnegie Training Srbije pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, a uz donatorsku pomoć Vojvodjanske banke.

Kako je rečeno na današnjem skupu, cilj programa je osposobljavanje mladih za proces osamostaljivanja, aktivnije uključivanje u životne tokove, i priprema za izazove koji ih očekuju nakon izlaska iz hraniteljskih porodica i domova.

Alo