CRKVA ODBRUSILA MINISTRU PROSVETE: Verbić za Boga ne zna!

0
608

Predlog ministra prosvete Srđana Verbića da se obavezni izborni predmeti veronauka i građansko vaspitanje potpuno izbace iz srednje škole, a u osnovnoj izučavaju svega četiri, a ne osam godina kao što je sada slučaj, naišao je na oštri odgovor Srpske pravoslavne crkve.

Iz SPC poručuju ministru da nema apsolutno nikakve veze ni sa verom ni sa crkvom i da je nedostojan svoje funkcije!
Na predlog prvog čoveka srpske prosvete da se predmet koji se izučava poslednjih 12 godina u budućnosti gotovo izbaci, usledio je žestok odgovor Crkve. To i ne čudi kada je samo koji mesec ranije patrijarh srpski Irinej rekao da bi bilo dobro da veronauka umesto izbornog postane obavezan predmet u školama!

Koordinator za veronauku ispred SPC i profesor na predmetu Pedagogija na Bogoslovskom fakultetu otac Dragomir Sando kaže za “Alo!” da od Verbića ništa drugo nije ni očekivao.
– To je paušalna procena čoveka za koga je očigledno da nema apsolutno nikakve veze ni sa Crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom. Ali od tog čoveka, nedostojnog svoje funkcije, ništa se drugo nije moglo ni očekivati. Da je sreće, predložio bi da se uveća sadašnji fond časova, da deca imaju najmanje po dva časa nedeljno, jer nam je u vremenu u kom živimo veće prisustvo verovauke u školama i više nego neophodno.

Njegov predlog ne bi pao na pamet nijednom ministru prosvete u Evropi. Pogledajte samo koliko se veronauka izučava u Nemačkoj i Austriji i kako se ministri prosvete odnose prema tome. Taj Verbić se dosad nije nikada odazvao pozivu ni na jednu crkvenu svečanost koju smo pravili na Bogoslovskom fakultetu, čime je jasno pokazao svoj stav prema Crkvi, ali to nije toliko bilo ni bitno do ovog sada, kada je svojim predlogom direktno atakovao na nešto što je nama od vitalnog značaja – ne skrivajući razočaranje kaže otac Dragoslav. SPC podseća i da veronauku pohađa oko 500.000 učenika.
Podsetimo, Verbić je pre nekoliko dana na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) rekao da su veronauka i građansko uvedeni pre 15 godina, ali da “nikada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta”, te da trebalo da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego četiri.

Šta je rekao patrijarh

– Uvođenje veronauke u škole bio je veliki korak u korist vaspitanja naše dece, a pred sadašnjom državnom vlašću stoji drugi korak – da se veronauka učini obaveznim predmetom i da se ocenjuje kao nekada – poručio je Irinej, dodajući da su decu nagovarali da pređu na građansko vaspitanje da neki nastavnici ne bi ostali bez posla.

Glas naroda

Treba li ukinuti veronauku?

Radojka Radić (58) – Slažem se sa patrijarhom Irinejem da deca osam godina uče veronauku kao obavezan predmet. Time bi se više uticalo na vaspitanje i kulturu dece. To vam je što vam je i nema izbora. Deca danas svašta rade, a čini mi se da bi ih to učenje malo smirilo.

Davor Travaš (34) – Veroučenje treba da bude stvar izbora i u osnovnim i u srednjim školama. Supruga i ja, na primer, nećemo krstiti dete, jer smatramo da ono sa nekih 16 godina ima pravo da odluči šta želi. Postoje roditelji koji nisu vernici, pa se njihovoj deci nameće veronauka. Četiri godine je sasvim dovoljno, nema potrebe da se deci ispira mozak više od toga.

Radić Nikola (54) – Smatram da je četiri godine veronauke i više nego dovoljno, osam godina bi već bilo previše. I ne treba da bude obavezan, već izborni predmet.

Miljana Vasković (37) – Nedajbože osam godina da traje učenje veronauke. Svako ima pravo na izbor, u šta će i da li će da veruje. Ako već hoće da uvedu obavezno, neka traje četiri godine – što kraće, to bolje. Dete ne može kao malo da izabere, a roditelji ne treba da nameću to svojoj deci.

Alo