ALARMANTNI PODACI NEMAČKE : Pola Kosova ratuje za ID

0
515

Kosovo se nalazi u samom vrhu po broju ljudi koji su se pridružili terorističkim organizacijama u Siriji i Iraku, a pretpostavlja se da je od 2012. na ratištima poginulo oko 50 Albanaca, prenosi nemački radio WDR.

Prema navodima te stanice, koja se poziva na podatke kosovske policije, do sada je registrovano oko 300 stanovnika Kosova koji su se priključili terorističkoj Islamskoj državi. Od 2013. godine, kosovska policija je vodila istragu protiv 180 osoba, od kojih je 90 uhapšeno, a podignuto je i više od 40 optužnica. Najviše stanovnika Kosova koji su se pridružili teroristima u Siriji i Iraku dolaze iz najsiromašnijih opština kao što su Uroševac, Đeneral Janković i Štimlje.
– Za sada nema značajnijih rezultata nakon usvojenog zakona o kažnjavaju onih koji učestvuju na stranim ratištima, a posebno zabrinjava to što su stanovnici Kosova jedini u regionu koji sa sobom u Siriju ili Irak vode i svoju porodice, žene i decu – dodaje se. Osim udatih žena, koje uglavnom bez svoje volje odlaze na ratišta na Bliskom istoku, smatra se da ima oko 20 mladih devojaka koje su uspele da pređu granicu i pridruže se terorističkoj organizaciji. Policija Kosova je uspela da samo tokom 2015. godine spreči nekoliko devojaka iz Vitine i Vučitrna da pređu granicu radi priključivanja terorističkim organizacijama. Socijalne mreže i dalje su najpopularnije za regrutaciju, a prema poslednjim saznanjima, za odlazak u konfliktne zone sve manje se koristi prištinski aerodrom, već je prva destinacija Skoplje, odakle se leti u Istanbul i dalje prema Siriji i Iraku.
Smatra se da posebnu odgovornost za regrutovanje ima islamska zajednica, koja nije u stanju da kontroliše hodže koji propovedaju radikalni islam i koji su plaćeni iz nekog drugog centra.
Prema rečima Zorana Dragišića, profesora Fakulteta bezbednosti, podaci do kojih je došla nemačka radio-stanica sasvim su očekivani.

– Te brojke uopšte nisu iznenađujuće, ako se zna činjenica da je mreža Islamske države i te kako razvijena na Kosovu i da se regrutacija tamo vrši u kontinuitetu. Ono što je takođe važno napomenuti je da taj broj koji se pominje ne može biti definitivan jer su mnogi od njih u Siriju i Irak otišli preko zapadnih zemalja, gde postoji velika balkanska, a posebno albanska dijaspora, tako da je broj onih koji su otišli sa Kosova na ta ratišta zasigurno mnogo veći – objašnjava Dragišić.

Alo