Srpkinje idu na abortus zato što nose ćerku!?

0
710

U Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Albaniji, žene se odlučuju da namerno prekinu trudnoću ukoliko saznaju da nose devojčice.

Parovi iz Crne Gore čine većinu onih koji iz regiona dolaze kod njega da odrede pol deteta u ranoj fazi kako bi doneli odluku o selektivnom abortusu. Međutim, i žene i iz Srbije nisu izuzetak. Ovo za „Blic“ tvrdi dr Dušan M. Protić, privatni beogradski ginekolog.

– Parovi koji mi dolaze uglavnom imaju dve ili tri ćerke, mada je bilo i slučajeva da dođu oni koji traže da prvo dete bude muško. Dolaze mi ljudi i iz Nemačke na ovakvu proveru. Imamo sam slučajeve da se trudnoća završila abortusom kada je rezultat pokazao da je dete žensko – sa žaljenjem kaže dr Protić.

U klinici u kojoj radi pol se može odrediti horiocintezom – biopsijom horionskih čupica i metodom koji se zasniva na uzimanju krvi iz vene i naknadnoj analizi DNK ploda. Sama intervencija horiocinteze košta oko 400 evra, a Protić smatra da ko je spreman da plati taj novac za informaciju, on to ne radi iz interesovanja, već da bi mogao abortirati u zakonski predviđenom roku, do 10 nedelje trudnoće.

Prof. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo „Narodni front“, kaže da se selektivni abortus najčešće odvija u privatnim klinikama i u prećutnom dogovoru sa ginekologom.

– Selektivni abortus nije moguć u državnim bolnicama – objašnjava ona.

Nadležni iz Saveta Evrope su od vlasti u Podgorici prošle godine zatražili podatke o selektivnim abortusima, nakon što je Populacioni fond UN Crnu Goru svrstao među zemlje u kojima se rađa nesrazmerno više dečaka nego devojčica.
Blic