Ovo su najmoćnije tajne službe sveta

0
559

Na prvom mestu najmoćnijih obaveštajnih službi sveta nije ni američka CIA niti ruski FSB!

Obaveštajne službe su jedna od najjačih karika za nacionalnu sigurnost u svim zemljama sveta.

Ovo je 10 najmoćnijih po „American Crime News“, prenosi net.hr:

1. ISI

ISI je glavna obaveštajna služba u Pakistanu osnovana 1948. godine. Njena dužnost je prikupljanje ključnih informacija u vezi s nacionalnom sigurnošću za potrebe vlade Pakistana. American Crime News su proglasili pakistansku obavještajnu službu za najbolju i najjaču službu te vrste u svetu. Sedište ISI je u Islamabadu.

2. CIA

Od svih službi koje se bave bezbednošću u SAD, poput FBI, DIA i NSA, najistaknutija i najpoznatija je CIA. CIA je osnovana 1947. kao jedna od najboljih i najnezavisnijih agencija na svetu. Primarna funkcija je analiza podataka o stranim državljanima, analiza podataka koje zahteva najviše rukovodstvo SAD-a, kao i posebne operacije za predsednika. Agencija se nalazi nekoliko kilometara od Vashingtona.

3. MI6

Britanski MI6 je osnovan nešto pre Prvog svetskog rata kako bi se bavili aktivistima Nemačke vlade. Sedište im se zove “SIS Building” i nalazi se u Londonu.

MI6 je bio blisko umešan u razne događaje u 20. i 21. veku, ali to nije obznanjeno pre 1994. Agenti MI6 su zaduženi da pomno vode računa o unutrašnjim i spoljnim terorističkim aktivnostima, kao i o organizacijama i državama koje bi mogle da ugroze nacionalnu sigurnost britanskog kraljevstva.

4. FSB

Ruski FSB je naslednik nekadašnjeg KGB-a koji je delovao za vreme SSSR. Osnovan 1995, FSB je posvećena posebno protivterorizmu i radu na zaštiti interesa Ruske Federacije. Prema nekim podacima FSB ima 250.000 agenata koji rade tajno u zemlji ili kao strani špijuni u mnogim zemljama sveta.

5. BND

Nemački BND formiran je tokom Drugog svetskog rata kako bi špijunirao strategiju i planove neprijatelja, a nalaze se blizu Minhena.

Budžet Nemačke federalne službe meri se u milijardama. Koriste najmoderniju opremu kako bi špijunirali neprijatelje u korist vlade i smatraju se jednom od najbolje organiziranih obaveštajnih službi na svetu.

6. RAW

RAW predstavlja obaveštajnu službu u Indiji koja je osnovana 1968. Ova obaveštajna služba odgovara samo premijeru Indije dok nema nikakvu odgovornost prema parlamentu u toj zemlji.

Njena najveća odgovornost i zaduženje je da se bavi prikupljanjem podataka o mogućim terorističkim napadima. Glavna “meta” RAW je susedni Pakistan.

7. DGSE

Ova francuska obaveštajna služba posebno je zadužena za najosjetljivija pitanja koja se tiču državne sigurnosti. Ona nije poznata kao ostale obaveštajne agencije, ali je uspela da spreči 15 terorističkih napada u Francuskoj. U njoj djeluje oko 5.000 agenata.

8. ASIS

Ova australijska obaveštajna služba osnovana je 1951., a osnovala ju je izvršna vlast Britanske zajednice naroda. Uprkos mnogim kontroverzama, ona je jedna od najboljih obaveštajnih agencija na svetu.

9. MSS

Kineska obaveštajna služba ima sedište u Pekingu. Primarni cilj je kontraobaveštajna delatnost i zaštita državnih i političkih interesa. MSS radi paralelno s biroom za javnu sigurnost. Agenciju je osnovala Komunistička partija.

10. MOSSAD

Dobro poznata izraelska obaveštajna služba koja se pre svega bavi prikupljanjem protivterorističkih podataka kao i mnogim tajnim operacijama. Direktor agencije izveštaj podnosi premijeru zemlje. Njihovi agenti su uključeni u prikupljanje značajnih podataka u korist Izraela. Njihova najbolja jedinica je Metsada koja je zadužena za mnoga ubojstva i tajne operacije širom sveta.
Alo