Oštrije kazne za nasilje nad medicinskim radnicima!

0
622

– Ako se incidenti nastave tražićemo najhitnije promene zakona i da se to najoštrije kazni, a u međuvremenu ćemo angažovati sve koji učestvuju u ovom procesu da odrade sve po važećim zakonima – rekao je Zlatibor Lončar

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas da će zatražiti najhitnije promene zakona i oštre kazne, ukoliko se nastave napadi na medicinske radnike na radnom mestu.

Lončar je, nakon sastanka sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, poverenikom Rodoljubom Šabićem, direktorkom Lekarske komore Srbije Vesnom Jovanović i predstavnicima sindikata iz oblasti zdravstva, rekao novinarima da je dogovoreno da se više ne apeluje, nego da se insistira i zahteva da ne postoji nijedan razlog da dođe do bilo kakvog incidenta u zdravstvenim ustanovama.

– Ako se incidenti nastave tražićemo najhitnije promene zakona i da se to najoštrije kazni, a u međuvremenu ćemo angažovati sve koji učestvuju u ovom procesu da odrade sve po važećim zakonima i po pravilima koja postoje, jer je krajnje vreme da pacijenti i zdravstveni radnici budu na istom zadatku i da ga zajedno rešavaju – rekao je Lončar.

On je naveo da je dogovoreno da se predstavnici sindikata i komore u narednih dan- dva formiraju telo koje će na šestomesečnom nivou pratiti sve incidentne slučajeve.
Lončar je kao primer naveo da je pre nekoliko dana nezadovoljna rodbina pokušala da baci bombu na jednoj klinici u Beogradu, ali da je dolazilo i do tragičnih dešavanja u zdravstvenim ustanovama.

On je dodao da takve stvari ne smeju biti prepuštene slučaju, već da je potrebno transparentno izaći sa podacima koliko ima takvih slučajeva, šta su radili policija i tužilaštvo.

– Ne želim da pričam ništa više napamet, već želimo da nastupimo sa dokazima i da imamo tačan rezultat i vidimo ko je odgovoran – rekao je Lončar.

Dodao je da je to ozbiljan problem koji u zdravstvenom sistemu traje dugi niz godina.

– Smatramo da ne postoji nijedan razlog, niti jedno opravdanje da bi se to dešavalo. Mislimo da su i pacijenti i zdravstveni radnici na istom zadataku da pomažu jedni drugima i da to tako mora da ostane – rekao je Lončar.

Obmudsman, poverenik, predstavnici sindikata i Lekarske komore osudili su incidente i poručili da se problemi ne rešavaju nasiljem i da je potrebno naći način da se takve stvari ne ponavljaju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će 164 objekta – bolnica i domova zdravlja, biti rekonstruisano i da se već danas krenulo sa radovima.

Lončar je novinarima rekao da je danas održan sastanak sa izvođačima radova, a da će dinamika zavisiti od stanja na terenu.

– Imate jedan deo koji vidite kad krenete da radite, ali ima i ono što se ne vidi, instalacije, ono što još mora da se uradi – rekao je Lončar.

Ipak, kako je naveo, plan je da do polovine sledeće godine sve bude završeno, a onda bi se prešlo na rekonstrukciju fasade i krovova, za šta su neophodni adekvatni vremenski uslovi.

Ministar je istakao da novca ima, dodajući da je više od 700 miliona dinara plus PDV već obezbeđeno i da su sklopljeni ugovori.

Upitan zašto za taj posao nije bilo javne nabavke, ministar je rekao da su se obratili Upravi za javne nabavke, koja je ministarstvu dala sugestiju da se sve uradi na ovakav način.

Kako je objasnio, to je zato što se radi o novcu iz budžetske rezerve koji mora da se potroši, prema njegovom mišljenju, do 31. decembra.

Navodeći da pacijenti ne smeju da čekaju, on je pozvao sve da isprate radove i pozive i da sugerišu ako se ne radi dobro.

Telegraf