NIKOLIĆ: Niko, pa ni Rusija, ne opstruiše evrointegracije Srbije

0
481

Uvek se dešavalo da ja zovem Rusiju da molim, a nikad nije Rusija zvala da zapoveda, ne daj bože da moli. Šta ima Rusija da moli Srbiju. Možda je neko nekada imao manir da zove nekoga u Srbiji da naređuje. Vladimir Putin nema taj manir – objasnio je srpski predsednik

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, odbacio je spekulacije da Rusija preko njega opstruiše evrointegracije Srbije istakavši da ni Rusija niti, kako je rekao, iko na svetu ne može da ga instruiše, niti to radi. Nikolić je u intervjuu Sputnjiku na srpskom jeziku, koji će u celosti biti objavljen 30. decembra, rekao da Rusija nikada nije zvala da zapoveda.

– Ne Rusija, nego niko na svetu ne može da me instruiše. Niti me instruiše, niti o tome šta Srbija treba da čini, razgovaram sa bilo kojim predstavnikom bilo koje države ili organizacije u svetu – rekao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje da li je ruski predsednik Vladimir Putin intervenisao po pitanju blokiranja evrointegracije Srbije, srpski predsednik je rekao da se to nikada nije desilo, već da je situacija bila obrnuta.

– Uvek se dešavalo da ja zovem Rusiju da molim, a nikad nije Rusija zvala da zapoveda, ne daj bože da moli. Šta ima Rusija da moli Srbiju. Možda je neko nekada imao manir da zove nekoga u Srbiji da naređuje. Vladimir Putin nema taj manir – objasnio je Nikolić.

Nikolić dodaje i da je sa šefom ruske države razgovarao o evropskom putu Srbije, ali da nikada ni od kog predstavnika Rusije nije čuo da Srbija ne treba da bude u Evropskoj uniji.

Upitan zašto misli da za Rusiju ne bi bilo dobro da ima jednog iskrenog prijatelja u EU, Nikolić kaže da su u Rusiji svesni da bi izgubili prijatelja, jer bi Srbija u toj situaciji morala da se uklapa u zajednicku spoljnu politiku.

– To nije igra. Naša vlada zna da postoji zajednicka spoljna politika EU u koju, nadam se, možemo da se ne uklapamo, koristeći presedane koji se već javljaju u EU – rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da za tri i po godine nijednim svojim potezom nije zaustavljao rad vlade i da ona ima njegovu potpunu podršku.

– Ja nisam opozicija vladi, ja želim da sa ovom vladom postignemo uspeh. Ako to ne bude moguće, ne bih želeo da ispadne da je nemoguće zato što ja sprečavam vladu. Drugo, ja uopšte ne mogu da je sprečim. Ne postoji nijedan mehanizam kojim predsednik može da spreči vladu u donošenju ili u izvršavanju svojih odluka – istakao je.

Dosad je, kaže Nikolić, mnogo toga uradio i podseća da je razgovarao sa predsednicima mnogih država, te da zahvaljujući tome Srbija danas nema neprijatelja u svetu.

Telegraf