SRPSKO SUDSTVO Sud im izgubio dokumenta, pa ostali bez nasledstva

0
788

Braća Popović ostala su bez imovine koju im je testamentom ostavila pokojna tetka jer su se sudski spisi kojom se dokazuje njeno vlasništvo ‘izgubili‘ u valjevskom sudu.
Radoslav i Dragan smatraju da su ti dokazi namerno zatureni. U testamentu Ljiljane Marjanović braći je ostavljeno oko 2,5 hektara zemlje i kuća u blizini sportskog aerodroma u Divcima.

Kada su Popovići pokušali da se uknjiže, saznali su da su kao vlasnici imovine već upisani njihovi rođaci, deca Ljiljaninog strica.

Na imovinu za koju je Ljiljana mislila da je njena i koju je zaveštala sestrićima Osnovni sud je neposredno pred njenu smrt ove godine kao vlasnike upisao sinove njenog strica. Braća Popović tvrde da su dokazi u korist njihove tetke u sudu namerno zatureni.

– Ljiljana se sve vreme ostavinskog postupka pozivala na spise Okružnog suda u Valjevu, iz parničnog predmeta broj 760/61 iz 1961, kao i na izjavu overenu pred Trećim sreskim sudom u Beogradu 1961. kojom se njen pokojni stric Vidoje nije primio nasleđa, iz čega proističe da nije ni mogao biti vlasnik imovine, već je to bio njen otac Radivoje – objašnjava Radoslav.

Kada je u poslednjem postupku pred valjevskim sudom taj dokaz trebalo da bude pokazan, on je, kako kaže naš sagovornik, jednostavno ispario.

– Sumnjamo da su ti spisi namerno uklonjeni, ne znamo kad i ne znamo kako, ali stvari tu nisu čiste. Tražimo da se ta dokumentacija pronađe, da se postojeći spisi izveštače i ostavinski postupak obnovi – kažu Popovići.

U Osnovnom sudu ne spore da je predmet koji je Popovićima ključni dokaz da je imovina pripadala njihovoj pokojnoj tetki kod njih prebačen 1988, ali ga sada više nema u sudskoj arhivi. „Nije bilo moguće utvrditi da li su spisi predmeta P. br. 760/61. vraćeni Višem sudu zbog toga što je upisnik Opštinskog suda iz 1988. oštećen u poplavama 2014“, stoji u odgovoru Osnovnog suda.
Alo