ISPOVEST MAJKE DRAGANE SAVIĆ „Izbacili su mi autističnog sina sa predstave!“

0
527

Majka autističnog dečaka izbačena je zajedno sa sinom iz lutkarskog pozorišta u Nišu jer se dete, na svoj način, glasno radovalo što će gledati predstavu!

Naime, ovaj nemili događaj doživela je Nišlijka Dragana Savić, koja je putem Fejsbuk profila saopštila da je preksinoć njeno dete „na fin i kulturan način“ izbačeno iz Pozorišta lutaka u Nišu.
Ona je navela da nijednog trenutka nije osetila da je nekom od roditelja zasmetalo to što se njen sin oglašavao i radovao na svoj način što će gledati predstavu i dodala da je ponosna na sina i na sebe.
– Pre početka predstave prišao nam je čovek iz lutkarskog pozorišta i pitao da li smo kupili karte. Odgovorila sam da smo ih dobili od Udruženja dece s posebnim potrebama. On je rekao: „Znate, gospođo, moraćete da napustite predstavu ako dete nastavi da bude glasno.“ Hmmmm… pomislih se u sebi, da li znate dragi gospodine da bih to i sama uradila jer celi život upravo to i radim – sklanjam se svima i sklanjam dete da ne remetim nikoga jer sam takav čovek… E onda kreće, ja objašnjavam sinu da moramo da napustimo pozorište, dete reaguje burno i odlazimo – izjadala se ova majka na Fejsbuku. Ona napominje da je dete izvela u hol i da nikoga nisu remetili jer je bilo 17.55, a predstava je trebalo da počne u 18 časova.

– Ja i moj sin u holu, ja ga oblačim, on je tužan i revoltiran, ali opet me sluša i oblači se, gospodin prolazi pored nas… Da li mislite da mi se obratio? Ne, nije… Ljudski je bilo barem da kaže izvinite ili bilo šta drugo… Toliko o socijalizaciji… Kako će nas neko drugi razumeti ako to upravo ne rade ljudi koji su tu zbog dece… Nisam besna, tužna sam i razočarana – napisala je Savićeva.
Ova hrabra majka juče ipak, nije želela o neprijatnom događaju da razgovara s novinarima, već je rekla da će se medijima obratiti zajedničkim saopštenjem s Udruženjem za pomoć osobama s autizmom i Pozorištem lutaka. U njemu se navodi da je majka ovim statusom na Fejsbuku samo želela da ukaže na probleme roditelja dece s posebnim potrebama ne želeći da izazove negativne komentare prema bilo kome, a posebno ne prema Pozorištu lutaka.
Kako su između ostalog istakli, oni su otpočeli međusobnu saradnju u najboljem interesu dece s posebnim potrebama kroz posete roditelja i dece svakog četvrtka, oformili su i radionicu u kojoj zajedno učestvuju glumci i deca. Ovim putem, udruženje i pozorište su izrazili žaljenje zbog onoga što se dogodilo detetu i majci.

„Nisam nikoga izbacio“

Miladin Milanović, radnik lutkarskog pozorišta, kaže za „Alo!“ da nije izbacio Draganu i njenog sina s predstave. – Predstava je bila slobodna, majka je ušla u salu s detetom koje je bilo prilično glasno, čulo se do glumačkih prostorija. Razvodnica me zamolila, pa sam prišao i tiho zamolio majku da smiri dete ispred, pa da se vrati. Ona je rekla nema problema, izašla je i sve je bilo u redu do jutros, kada su se društvene mreže usijale – kaže Milanović, koji je radnik zadužen za bezbednost od požara. Zorica Filipović, šef marketinga ovog pozorišta, rekla je za „Alo!“ da je došlo do nesporazuma. – Majka je verovatno svakodnevno izložena različitom vidu diskriminacije, pa joj je reakcija zaposlenog bila kap koja je prelila čašu. Radnik joj je fino rekao da napusti salu ako mališan nastavi da bude glasan. Nije joj rečeno da izađe istog trenutka, a ona je to uradila – rekla je ona.

Alo