Učenici primili “Torlakovu” vakcinu pa završili u bolnici!

0
1132

U Banjaluci je devet, od 12 učenika, koji su juče dobili vakcinu DiTe, protiv difterije i tetanusa, i polio, protiv dečje paralize, beogradskog Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ završilo u banjalučkoj dečjoj bolnici sa neželjinim reakcijama!
U „Torlaku“, još nisu zvanično obavešteni o tome, kao ni u srpskoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) koja ima potpisan memorandum o saradnji sa Agencijom za lekove u Bosni i Hercegovini, kažu za „Alo!“. U našoj Agenciji sigurni su da će im ubrzo stići zvanična informacija od kolega u BiH.

Istovremeno, Institut za javno zdravlje RS saopštio je da im je prijavljeno da su se kod 12 učenika devetog razreda, starosti od 14 do 15 godina, koji su juče primili „Torlakove“ vakcine, javile „blage postvakcinalne reakcije“, a devetoro dece upućeno je u banjalučku Pedijatrijsku kliniku.

Sa druge strane, prema informacijama iz Klinike za dečje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS, juče su se, na preporuku nadležnog lekara, javila deca starosti od 14 do 15 godina iz Čelinca. Ona su, kako su istakli u toj klinici, posle vakcinisanja osetila neželjene reakcije. O kojim je reč, tamošnji lekari nisu precizirali, ali su dodali da su tegobe registrovane u manjem ili većem opsegu kod sve dece koja su dobila vakcinu DiTe i „polio“.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra RS saopšteno je da su sva deca, koja su detaljno pregledana u prijemnoj pedijatrijskoj ambulanti vraćena kući uz preporuku roditeljima da se ponovo jave u slučaju bilo kakvih tegoba.

Vera Stojiljković, direktorka „Torlaka“, kaže za „Alo.rs“ da ta ustanova još nema informacije šta se desilo u Republici Srpskoj.

– Još nisam obaveštena o tome. Pošaljite mi pitanja na i-mejl pa ćemo da vam odgvorimo – rekla je direktorka „Torlaka“.

To smo i učinili, a čekajući zvanične odgovore, saznaili smo da ni u srpskoj Agenciji za lekove nemaju vesti o neželjenim reakcijama na „Torlakove“ vakcine.

Saša Jaćović, direktor ALIMS, rekao je za „Alo.rs“ da ta institucija, takođe, nije dobila zvanične informacije od kolega u BiH.

– Lekari u Republici Srpskoj prijavljuju neželjene reakcije Agenciji za lekove Bosne i Hercegovine. Mi imamo potpisan memorandum o saradnji sa njima, tako da očekujem da ćemo o svemu biti obavešteni. Nema preciznih podataka da li su u pitanju uobičajene rekacije – otok, crvenilo i slično ili neke druge. Tako da u ovom času ne mogu da komentarišem – rekao je Jaćović za „Alo.rs“.
Alo