Otac novog Đokovića: Roditelji, upišite decu na neki drugi sport!

0
889

Posle osvajanja Oranž Boula, svi su mladog Miomira Kecmanovića videli kao naslednika Novaka Đokovića, a njegov otac Dragutin savetuje ostale roditelje da ne kreću tim putem jer je finansijski neizdrživo

Vest da je srpski tinejdžer Miomir Kecmanović (16) osvojio prestižno takmičenje “Oranž Boul” za igrače do 18 godina kao munja je obišla Srbiju i svet. Već su počele licitacije da smo dobili novog Novaka Đokovića, iako je u tim godinama teško bilo šta prognozirati u tom uzrastu. Sa druge strane ni Novak Đoković kao klinac nije briljirao a kasnije je postao to što je sada.

Ipak, čini se da roditelji Miomira kecmanovića stoje čvrsto na zemlji, ne lete kao većina roditelja dece koja se bave tenisom. Ne hvataju se za slamku spasa da će njihovo dete jednog dana postati profesionalni teniser i zaraditei milione i tako ih spasiti realnosti i lošeg života u Srbiji.

Naprotiv, otac našeg mladog tenisera Prof.dr Dragutin Kecmanović smatra da ima još mnogo rada do toga da njegov sin postane jednog dana as. A pre toga mora da završi školu i postane čovek.

On je vrlo hrabro poslao poruku roditeljima da decu upišu na neki drugi sport a ne tenis jer je veoma finansijski izdašan, a samo jedno od 10.000 dece uspe u tom sportu. Bilo je mnogo primera da su roditelji prodavali stanove, kuće, kola samo da bi uložili novac u dete koje se bavi tenisom i na kraju od toga nije bilo ništa i ostajali su bukvalno na ulici.

– Svaki trener u početku kaže kako je vaše dete talentovano. Mi smo tenis videli kao neku vrstu zabave, beg sa ulice. Kasnije, tenis postane igračka zbog koje bude plakanja. Mnogi su se opekli u ovom sportu. Problem je što svi svoje dete vide kao novog Novaka Đokovića ili Anu Ivanović, a možda od 10.000 dece, samo jedno prođe – kaže Dr Kesmanović za “Sport”

Ipak, on daje konkretan predlog roditeljima:

– Koliko god sam čuo priča da se posle vrati sve uloženo, preporučujem roditeljima da dete upišu na neki drugi sport. Tenis je velika muka i za porodicu i za same takmičare. Potreban je ogroman novac. Pa, samo da bi trenirali u Beogradu tri, četiri sata treba vam 100 evra i to da imate popust – objašnjava Kecmanović.

On je za svog sina pronašao jedino normalno rešenje.

– Potpisao je ugovor sa IMG- najboljom menadžerskom kućom ( Njihov klijent je i Novak Đoković prim.aut). Ne samo zbog uslova nego nismo mogli finansijski da izdržimo. Oni obezbeđuju sve što je potrebno mom detetu za razvoj. Oko 80.000 dolara godišnje su samo boravak i treninzi u akademiji Nika Bolitijerija – ističe Kecmanović.
Telegraf