Karađorđevićima država daje 34 miliona dinara, a ne plaćaju račune!

0
1486

Bahatost na kraljevski način! Iako porodica Karađorđević iz državne kase godišnje dobije više od 30 miliona dinara, taj novac očito troši na luksuzna putovanja i krpice umesto na račune za dvorski kompleks, koji je zatrpan dugovima. Tako samo za struju imaju čak oko 1,2 miliona dinara neplaćenih računa!

Da Karađorđevići ne izmiruju svoje obaveze, te da je došlo dotle da im isključe struju, potvrđuju za „Alo!“ u Elektroprivredi Srbije (EPS).

– Električna energija je Belom dvoru isključena pre više od mesec dana. Struja je isključena jer nije poštovan prethodni dogovor i ugovor o reprogramu dugovanja za utrošenu električnu energiju, koji je potpisan 14. maja 2014. godine – navode u EPS-u. Kako dodaju, otkak im je struja isključena, EPS je nije uključivao.

– Struja neće biti uključena dok dug ne bude izmiren. EPS i dalje stoji iza stanovništa da struja mora da se plaća i poštujemo politiku Vlade kojom se uvodi red u plaćanja dospelih obaveza svih kupaca – kategorični su u EPS-u.
U martu 2014, Karađorđevići su imali rekordan dug za struju od čak 6,1 milion dinara, no tada nisu bili isključeni sa mreže. Uskoro su potpisali ugovor o reprogramu duga, koji očito nisu poštovali, pa im je ove godine konačno struja i isključena.

Nejasno je pak na šta kraljevska porodica troši novac, pa nema da plati račune, jer prema budžetu za ovu godinu, za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju iz državne kase je izdvojeno 34 miliona dinara, što su praktično pare poreskih obveznika. Interesantno je i da opšte mere štednje na nivou cele države Karađorđeviće nisu „uštinule“, pa i sledeće godine mogu da očekuje istu sumu, što potvrđuju podaci u budžetu za 2016.

Postavlja se i pitanje i kako je moguće da su Karađorđevići uopšte uspeli da naprave tako velika dugovanja, s obzirom na to da “običnim” građanima seku struju, vodu i grejanje i za neuporedivo manja dugovanja, ponekada i od po samo nekoliko stotina dinara. No, ima i onih koji žale Karađorđeviće uprkos njihovom životu na visokoj nozi, što potvrđuju slike sa njhovih brojnih luksuznih putovanja. Tako predsednik Krunskog saveta Dragomir Acović za „Alo!“ kaže da njemu cela ta situacija teško pada.

– Nije to od juče, te njihove nevolje traju već cela dva meseca. A šta milite, kako se ja kao neko ko 23 godine predsedava Krunskom savetu osećam. Jako tužno. Ne znam ni kako drugačije bih sve to mogao da doživim – kratak je bio Acović. U pres službi Karađorđevuća juče nisu želeli da komentarišu njihova dugovanja i nastalu situaciju.

Alo