DNO DNA: Osnovci se u školama igraju Farme, Parova i Sulejmana!

0
605

Devojčice se svađaju glumeći starlete ili se igraju turske serije „Sulejman“ tako što se dogovore koja će biti njegova prva, a koja druga žena, priča učiteljica Jasmina Mavrenović

BEOGRAD – Umesto „arjačkinja-barjačkinja“, „između dve vatre“, „školice“ i drugih čuvenih dečjih igara, mali osnovci u Srbiji zabavljaju se glumeći likove iz rijaliti programa i popularnih turskih serija!

Tako se već od prvog razreda deca igraju „Farme“, „Parova“ i „Sulejmana“, pritom upotrebljavajući najgore psovke i imitirajući nasilje koje gledaju na televiziji.

Jasmina Mavrenović, učiteljica u OŠ „Stevan Sremac“ u Dobanovcima, kaže da se prosvetni radnici gotovo svakodnevno šokiraju načinom na koji deca oponašaju likove iz rijalitija.

Neprihvatljivo ponašanje

– Jednom sam zatekla dve devojčice kako se svađaju u učionici dok ostale stoje oko njih. Bile su vrlo agresivne. Za oko mi je zapala ona tipična gestikulacija trzanja ramenima uz pitanja „šta je, šta hoćeš, pi..o“. Kad su đaci videli da stojim i zapanjeno gledam, objasnili su mi da je sve u redu i da je to samo igra jer devojčice glume starlete iz rijalitija – priča ova učiteljica.

Slična situacija bila je i kada je, kako kaže, zatekla devojčice dok su se u dvorištu igrale „Sulejmana“.
– One su podelile uloge, koja će biti prva, a koja druga Sulejmanova žena. Pitala sam ih zašto se ne igraju cara Lazara i carice Milice, a one su spontano odgovorile: „Pa učiteljice, te serije nema“. Deca su potpuno u pravu. Oni koji kreiraju takve programe vrlo dobro znaju kakav model ponašanja serviraju i njihova je odgovornost najveća. Na nama je da s decom što više razgovaramo, da im na lep način objašnjavamo da takvo ponašanje nije prihvatljivo i da ih animiramo učeći ih pravim dečjim igrama – zaključuje učiteljica Mavrenović.

Najosetljiviji period

Da nove đačke rijaliti igre uzimaju sve više maha, potvrđuje i školski psiholog Branka Tišma. Ona upozorava da, koliko god takve igre na prvi pogled delovale bezazleno, one zapravo doprinose drastičnom povećanju nasilja među decom.
– Deca se ponašaju kao učesnici rijaliti programa jer ono što vide na televiziji nesvesno oponašaju u stvarnosti. Prenose sve, od govora i ponašanja do načina oblačenja. Ono što zabrinjava jeste to što to postaje dominantan model ponašanja i što ga deca usvajaju u najosetljivijem periodu odrastanja, kada se uče etici i društvenim normama – ističe Tišma.

Najčešće pitanje srednjoškolaca
ZAŠTO DA UČIM KAD MOGU NA LAKŠI NAČIN DA ZARADIM?

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da je oponašanje rijaliti zvezda uzelo maha i među srednjoškolcima, koji sve češće otvoreno priznaju da neće mnogo da uče „kad već mogu da uđu u rijaliti i lako zarade novac“.

– Svakodnevno po školskim hodnicima i u učionicama čujem izuzetno ružne reči, psovke, uvrede, dreku, sve ono što se inače čuje u rijalitiji programima. Škole pod hitno moraju uvesti nekakve pravilnike, bonton i označiti kakvo ponašanje nije dozvoljeno i kakve sankcije za njega slede – smatra Antić.
Reagovanja

Branko Kockica, glumac
Dečje igranje rijalitija treba shvatiti stvarno ozbiljno, ali pitanje je ko to treba da shvati. Čini mi se da jedino mediji tu mogu zaista nešto da promene. Danas deci niko ne može ništa. Apsurdno je da dolazi do zloupotrebe dečjih prava.

Minja Subota, muzičar
Deca oponašaju ono što gledaju na televiziji, a tu već dolazimo do drugog zaključka, da je sve to posledica našeg nemara. Zašto nisu ukinuti takvi programi, gde su regulatorna tela da spreče emitovanje rijalitija tokom dana, kao što je obećano? Ništa nije urađeno da se problem rijalitija reši.

Petar Lovrić, fizioterapeut
Uopšte ne gledam TV, ni ja ni moja deca. Njima puštam crtaće preko kompjutera, pa o posledicama rijalitija i ne razmišljam.

Julija Isaković, penzionerka
To je sve užas, katastrofa koja nam se servira na nacionalnoj frekvenciji! Još je šokantnije da deca oponašaju te takozvane rijaliti zvezde. To zlo se mora zaustaviti.
Kurir