„Novi Sad će biti zakinut za 2,2 milijarde“

0
577

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je danas da bi Nacrt zakona o finansiranju lokalne samouprave trebalo povući i da bi nakon toga trebalo razgovarati o potpuno novom načinu organizacije države.
Bugarski je za RTV kazao da je nejasno šta je smisao predloženog zakonskog rešenja.

„Njime se smanjuju prihodi lokalnih samouprava od zarada zaposlenih plata – za 30 odsto. Najviše će biti pogođen Novi Sad, koji bi, ako se ovakav zakon usvoji, imao 2,25 milijardi dinara manje sredstava u budžetu, dok za Zrenjanin to znači umanjenje preko 600 miliona dinara. Potpuno je neverovatno da ne čujemo glasno negodovanje gradonačelnika. Pitam se kakva je to politika ako ćete građanima da uzmete 18 miliona evra koje možete da uložite u vrtiće, škole, domove zdravlja, javni prevoz i slično“, istakao je pokrajinski sekretar.

Bugarski je dodao da bi Novi Sad tim sredstvima za svega tri godine mogao da izgradi prečistač otpadnih voda.

On je naveo i da nije jasna politika kojom se vodilo prilikom pisanja Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave. „Da li je politika republičke vlade stvaranje boljih uslova za život i izgradnja države ili pravljenje ustupaka prema nekima koji to od njih očekuju?“, zapitao je Branislav Bugarski.

Resorni pokrajinski sekretar je istakao i da se predloženim rešenjima Srbija vraća unazad i da su ona najbolji pokazatelj politike centralizacije i koncentracije vlasti i novca u Beogradu.

Prema njegovim rečima, republičke vlasti paketom zakona o lokalnim samoupravama kažnjavaju građane. „I tu dolazite do suštine problema – naše društvo je društvo partije, a ne građana i to je nedopustivo“, ocenio je Bugarski.

On je napomenuo i da je skandalozno da pokrajinski budžet ima svega 12 milijardi realnih sredstava ove godine i da je iracionalno praviti parcijalne korake bez ukupnog koncepta kako država treba da izgleda.

Na pitanje kako on vidi tu potrebu za reorganizacijom Srbije, Branislav Bugarski je kazao da je neophodno raditi na decentralizaciji i dekoncentraciji sredstava.

„Pored Autonomne pokrajine Vojvodine i glavnog grada – Beograda, trebalo bi napraviti još dve regije, ukupno četiri administracije srednjeg nivoa vlasti. Država se u takvom sistemu bavi odbranom, carinom i pitanjima od nacionalnog značaja i formira ono što su nacionalni ciljevi takve politike“, objasnio je on.
Rtv.rs