LEKARI MISLE DA JE SVE PREVARA Milošu ne treba transplantacija srca?!

0
1125

Mladi naučnik Dr Miloš Nikolić iz beogradskog Biološkog istituta „Siniša Stanković“, za kojeg se širom Srbije skuplja 120.000 evra za “neophodnu transplantaciju srca”, pacijent je kojem ni izbliza nije neophodno novo srce
Ovo tvrdi prof. dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju srca i razvoj kardiohirurgije Srbije. Štaviše, Nikolić još nije slučaj ni za ugradnju srčane pumpe, upozorava dr Ristić, što je korak koji obično prethodi presađivanju srca.

Uprkos tome, pokrenuta je akcija za prikupljanje 120.000 evra za “neophodnu transplantaciju srca mladom naučniku”. Informacija je objavljena i na sajtu SPC, a u skupljanje pomoći uključile su se brojne poznate ličnosti.

Pre dve večeri na koncertu Željka Joksimovića prikupljeno je 58.000 dinara, a planirani su i koncerti na kojima će učestvovati „Partibrejkersi“, Dejan Cukić, hor „Viva voks“…

Da li je reč o prevari ili o preteranom strahu za jedan mladi život, zbog čega je čitava stvar otišla u pogrešnom pravcu, trebalo bi da utvrde policija i tužilaštvo.

Dr Ristić objašnjava kako je otkriveno da stanje Nikolića nije toliko loše kako je javnosti predstavljeno.

– Posle ogromne kampanje koju smo primetili u medijima, potražili smo Nikolića, ali on nije bio niti na Klinici za kardiohirurgiju niti u Urgentnom centru, gde bi trebalo da budu najteži slučajevi – navodi dr Ristić.

Na hitnom kolegijumu četvoro lekara je pregledalo Miloša Nikolića i utvrđeno je da, srećom, Nikolić nije ni približno loše koliko je to javnosti predstavljeno.

– Da biste razumeli: srce zdravih ljudi radi sa 55 odsto snage, Nikolićevo sa 35 odsto, dok na transplantaciju idu slučajevi čije srce radi sa 5, 10, 15 odsto snage – priča Ristić.

On, inače, kaže kako strahuje da zbog ogromne kampanje za skupljanje 120.000 evra iza svega stoje smišljene kriminalne radnje.

Kada su lekari pozvali Nikolića na dodatne preglede i obavestili ga da je njegovo stanje mnogo bolje nego što je objavljeno, njegova reakcija ih je zaprepastila.
Alo