ŠUGA HARA SRBIJOM: Pažnja, evo kako da znate da li ste je dobili!

0
2009

Godišnje u proseku, šugu u Srbiji dobije između 4000 i 5.500 osoba, ove godine je taj broj dupliran, od 1. januara do 30. novembra njom se zarazilo čak 8.115 ljudi
Broj zaraženih šugom u poslednjih pet godina vrtoglavo se povećava u Srbiji. Kako Telegraf saznaje u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“, samo u toku ove godine, od januara do novembra, ovu zaraznu bolest imalo je 8.115 osoba, što je duplo više u odnosu na celu 2010.

Od ovog parazitarnog oboljenja, naime, u 2010. godini obolelo je 4440 osoba, što je uobičajen broj obolelih na godišnjem nivou u Srbiji. Već u 2011. godini taj broj je porastao na 4762, u toku 2012. zdravstvenim organima su prijavljene 5232 obolele osobe, dok je u 2013. šugu imala 5281 osoba.

U toku 2014. i ove godine broj zaraženih njom, drastično je porastao. U Institutu “Batut” kažu za naš portal da se veći broj obolelih beleži i od januara do novembra 2015. u odnosu na isti period prošle godine.

– Tokom 2014. godine, u Srbiji je registrovano 7964 slučaja šuge. Od početka ove godine, zaključno sa novembrom mesecom, prema podacima sa kojima naš Institut raspolaže, prijavljeno je ukupno 8115 slučajeva šuge, što je više u odnosu na isti period prošle godine kada je od januara do novembra obolelo 6840 osoba – navode u “Batutu” za Telegraf.
U ovoj ustanovi objašnjavaju da je šuga parazitarno oboljenje kože, čije se epidemije češće javljaju u kolektivnom smeštaju.

– Šugu uzrokuje gnjida šugarac (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula (bradavica), vezikula (mehurića) ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja – kažu u “Batutu”.

Šugarac živi u koži domaćina i uzrokuje intenzivni alergijski svrab. Svetska zdravstvena organizacija ovu bolest povezuje sa vodom. Ona se može preneti sa objekata, ali je put prenosa najčešći direktnim dodirom.

Simptomi šuge, u vidu intezivnog svraba pogotovo noću i pri boravku u toploj prostoriji, javljaju se od četiri do šest nedelja posle prenošenja bolesti i to kod osoba koje su prvi put obolele.

Zato je održavanje lične higijene, u koju spada higijena tela i ruku, ishrane, fizička aktivnost, higijena sna i odmora, odeće i obuće… bitan preduslov za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, a pogotovo šuge. Jer, koža je zaštitini omotač tela, koji nas štiti od mehaničkih povreda, infekcija i služi kao regulator telesne toplote, a prljavština na njoj predstavlja povoljno tlo za razmnožavanje mnogih mikroorganizama koji su oku nevidljivi.

Deo tela koji je najviše izložen mikroorganizmima, su ruke, čijim se pravilnim pranjem uništava do 99 odsto prolazne mikroflore, pa tako i patogenih mikroorganizama koji izazivaju zarazne bolesti.
Ono što zabrinjava jeste da se Srbi ne mogu pohvaliti nivoom higijene ruku, odnosno brojem onih koji redovno peru ruke. Naime, pošto je u 2006. godini procenat stanovništva koji su redovno prali ruke u odnosu na 2000 (67,4) porastao na 73, 8 odsto, taj procenat je opet opao u toku 2013. godine.

Prema zvaničnim podacima Instituta “Batut”, koji su dobijeni istraživanjem zdravlja stanovništva, u 2013. godini je za deset procenata, u odnosu na 2006. godinu, smanjen broj onih koji su redovno prali ruke a to znači nakon ulaska u kuću, pre jela i nakon upotrebe toaleta.

Da li se to u Srbiju vraćaju bolesti za koje smo mislili da su iskorenjene i zbog čega? Ostavite vaše mišljenje u komentarima.
Telegraf