POSLE ODLUKE VLADE Otpuštanja u Telekomu

0
481

Telekom Srbije će sada, nakon što je vlada donela odluku da ostane u vlasništu države, morati da bude restrukturiran, što znači da će morati da smanji broj zaposlenih i promeni pristup poslovanju, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je na televiziji „Pink“ rekao da je takva odluka doneta zato što ponuda za Telekom nije bila dovoljna dobra.

– Sada ulazimo u jednu potpuno drugu priču. Telekom Srbije sada mora da bude restrukturiran i to ima svojih rezova – istakao je Vulin dodavši da to mora da se uradi jer je to jedini način da to preduzeće opstane.

Postoje vrlo precizne projekcije o tome koliko će Telekom u naredne četiri godine morati da smanji broj zaposlenih, rekao je Vulin, izrazivši uverenje da s tim u vezi neće biti otpora i sukoba jer su, kako je primetio, predstavnici sindikata toga svesni.

– Da je privatizovano, time bi se bavio neko drugi, ali pošto nije – time će se baviti država, ali će se baviti kao najbolji menadžer na svetu, sa prvenstvenim ciljem da to bude uspešno i jako preduzeće koje će morati da se nosi sa ogromnom konkurencijom na tržištu – naglasio je ministar rada.

Govoreći o budžetu za socijalna davanja, Vulin je rekao da su njime zaštićene sve socijalne kategorije, te da se „ni jedan jedini dinar neće umanjiti kada su u pitanju socijalna davanja“.

Takođe je rekao da je plan da iduće godine bude završen ili bar priveden kraju proces licenciranja.

– Hoćemo da svaki starački i dečji dom bude po najvišim mogućim standardima, pri čemu kvalitet usluge državnog i privatnog doma mora da bude potpuno isti… Kada su usluge u pitanju hoću da na teritoriji cele Srbije, bilo u Beogradu ili Bosilegradu, standardi budu isti – istakao je Vulin.

Upitan šta je problem sa povezivanjem radnog staža za 13.000 ljudi koji bi trebalo da odu u penziju, a reč je o zaposlenima u preduzećima u restrukturiranju, Vulin objašnjava da je to kategorija zaposlenih koji su sami sebi uplatili staž i kaže da će im biti refundirano to što su uplatili.

– Procedura je sledeća – rukovodstvo preduzeća ili stečajni upravnik obrate se PIO fondu sa odgovarajućom dokumentacijom, na osnovu koje PIO fond potom vrši povezivanje staža. Dakle, odgovornost je na rukovodstvu preduzeća – naglasio je Vulin ukazavši da je rok za prijavu 31. decembar.

To pravo ima 13.000 ljudi, a od njihovih direktora zavisi da li će to pravo sprovesti, kaže Vulin, poručujući tim ljudima da, ako treba, izvrše pritisak na svoje rukovodstvo da to uradi.

On je dodao da se juče tim povodom obratio svima, te da šalje pisma svim tim direktorima i sindikatima.

Upitan da li će rok za prijavu moći da se produži, Vulin kaže da ne zna i da to zavisi od toga da li će biti sredstava ili neće, ali pita i zašto bi rok bio produžen.

– Hajde da uložimo zajednički napor i to završimo. Ova vlada je socijalno odgovorna, iskoristite to. Idite na sajt Ministarstva rada gde je sve objašnjeno, pronađite se, prepoznajte sebe – poručio je Vulin.
Alo