NOVI SAD: Spens obezbedio čitulje za svoje radnike!

0
1189

Da nije tužno, bilo bi smešno! Javno preduzeće „Sportski i poslovni centar Vojvodina“ (Spens) sprovelo je tender za objavljivnaje čitulja u dnevnim novinama za svoje zaposlene i za tu javnu nabavku dalo 150.000 dinara.

Time je obezbedilo umrlice za 100 ljudi, odnosno skoro polovinu svojih radnika.

Kada su čuli za bizarni tender, zaposleni su prvo bili u čudu, neki su se i kiselo nasmejali, a sad već razmišljaju šta bi moglo da se krije iza te potpuno bespotrebne nabavke.

– Razumemo da preduzeće možda namerava da sprovede racionalizaciju brpoja zasposlenih i otpusti višak radnika, ali to može da nam saopšti na suptilniji način. Šalu na stranu, ovaj tender ima smisla samo ako preduzeće pouzdano računa na to da će narednih godina preminuti 100 radnika. Zvuči morbidno, ali je tako – kaže za „Kurir“ Zoran Radosavljević, predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Novog Sada.

On dodaje da je javna nabavka umrlica u dnevnim novinama još sumnjivija kad se ima u vidu da se takvi troškovi inače pokrivaju fondom sindikata, pa ih nema potrebe plaćati.

– Kolektivnim ugovorom, predviđeno je da se računi za troškove sahrane pokrivaju iz fonda sindikata. Pod tim troškom podrazumevamo i umrlice. Cela nabavka toliko je bizarna da je sa bilo kog aspekta apsurdno o njoj raspravljati. Ipak, mislim da bi trebalo ispitati šta se krije iza ovog tendera i zašto je preduzeće rešilo da potroši 150.000 dinara na našto što mu ne treba – zaključuje Radosavljević.

U Spensu nisu odgovorili na pitanje odakle ideja za ovakav bizaran tender, već su smao napomenuli da je reč o nabavci za 2014. i da je više neće sporovoditi:

– Nabavka je planirana još 2013. kako bi mogla biti realizovana u 2014. To je odluka tadašnjeg menadžmenta i planirana je samo za jednu godinu. Sadašnje rukovodstvo ne planira ovaj trošak.
Alo