EMIR KUSTURICA PONUDIO PUTINU Ruske rakete na Mokroj gori?!

0
781

Reditelj Emir Kusturica pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da na Mokroj gori instalira ruske rakete! Kusturica je sa suprugom Majom u Moskvi prisustvovao proslavi rođendana globalne medijske mreže „Raša tudej“, a na svečanoj večeri dobio je počasno mesto.

Naime, među stotinama uglednih zvanica, Kusturica i njegova supruga sedeli su odmah pored predsednika Putina.
– S predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao sam u Moskvi tokom proslave 10 godina TV kanala „Raša tudej“ o širokom krugu tema, ponajviše o ruskoj bazi na Balkanu, odnosno u Srbiji. Ja sam mu predložio da postavi ruske rakete u mom dvorištu – kazao je Kusturica za portal „iskra“. Šta je Putin odgovorio Kusturici, juče nismo uspeli saznati, ali odranije je poznata Putinova želja da instalira vojnu bazu na Balkanu.
Inače, zanimljivo je da je na ovoj večeri Kusturica i zasvirao i otpevao nekoliko pesama ruskom predsedniku.
Komentarišići Kusturičin poziv Putinu, politički analitičar Dragomir Anđelković kazao je za „Alo!“ da je za sada politika Vlade Srbije nepokolebljiva, a to je politika vojne neutralnosti.

– Nije realno vojno okretanje Srbije, ali Zapad drži ključeve naše buduće pozicije. To znači da ako nastave da nas pritiskaju (pogotovu po pitanju Kosova i Republike Srpske) nije isključeno da u budućnosti, kako neke druge nezapadne vojne sile budu jačale, i Srbija promeni svoju politiku i vojno-politički se okrene Rusiji i Kini – rekao je Anđelković i dodao da je „racionalno gledano opredeljenje i Srbije i njenih građana vojna neutralnost iako imamo najveće simpatije prema Rusiji“.
S druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić istakao je za „Alo!“ da je Kusturičin predlog neizvodljiv.
– Ne može nijedno fizičko lice da uputi takav poziv drugoj državi. Mislim da Putin nema takve pretenzije prema Srbiji jer Rusi nikada ne bi doveli svoje snage u okruženje svojih uslovno protivnika – kazao je Radić i istakao da Srbija ima bilateralnu saradnju sa članicama NATO.
Da je verovatno reč o šali, istakao je bivši ministar odbrane i poslanik demokrata Dragan Šutanovac.
– Naravno da to nije moguće ni u jednoj zemlji sveta, pa ni u Srbiji. Ukoliko bi Srbija odustala od svog puta ka EU i rešila da prekine vojnu neutralnost tako što bi napravila vojni savez s Ruskom Federacijom, to je moguće, ali mislim da to nije niti realno niti u interesu građana Srbije – rekao je za „Alo!“ Šutanovac.
Njegov kolega iz poslaničke klupe poslanik SNS-a Vladimir Đukanović ističe da je Srbija vojno neutralna iako je NATO u našem okruženju.
– Mi ćemo tu vojnu neutralnost „ljubomorno da čuvamo“. Uz sve poštovanje gospodina Kusturice, kao reditelja i čoveka, ipak o vojnim i geostrateškim pitanjima treba struka da odluči. Osim što smo spremni da kupujemo naoružanje od Rusije, pre svega da bismo ojačali Vojsku Srbije, ne želimo ničije rakete na našoj teritoriji – naveo je Đukanović za „Alo!“.
Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić je za naš list rekla da „Kusturica ima tu pesničku slobodu da poziva predsednika Rusije Vladimira Putina“.
– Mislim da je on to uradio iz revolta prema politici koju vodi aktuelna vlada, a koja se svodi na dobar odnos i s Rusijom i sa Zapadom. Ako želimo da budemo vojno neutralni, onda treba na isti način da sarađujemo i sa NATO i sa ruskim ODKB-om – zaključila je Rašković Ivić.
Na zapadu veoma negativno gledaju i na rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, za koji su pojedini prozapadni analitičari tvrdili da je samo paravan za vojnu bazu.
Kif napustio salu zbog Kusturice

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif nedavno je napustio salu u Centru „Sava“ u Beogradu tokom obeležavanja sedam godina od osnivanja SNS-a u trenutku dok je za govornicom bio proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica. Kif je salu napustio kada je Kusturica rekao da nije slučajno to što je Srbiji baš Britanac doneo vest da ulazak u EU znači priznavanje Kosova, odnosno da nije čudo što Srbiji ultimatum donose Britanci jer su to i ranije radili.
Alo