Novi Sad u užem izboru EPK 2021

0
609

BUKUREŠT – Novi Sad (Srbija) i Herceg Novi (Crna Gora) danas su ušli u uži izbor na konkursu za Evropsku prestonicu kulture 2021. iz zemalja kandidata ili potencijalnog kandidata za članstvo u EU.
Preporuka za izbor je urađena od strane panela nezavisnih stručnjaka za ocenjivanje aplikacija iz dva konkurentska grada danas na sastanku u Bukureštu.

Uži izbor za ovu prestižnu titulu može dovesti do značajnih kulturnih, ekonomskih i socijalnih beneficija za gradove, pod uslovom da je njihova ponuda na duži rok strategije kulture na čelu razvoja.

Nakon preporuka panela odluka je potvrđena od strane Evropske komisije, a gradovi u užem izboru imaju rok do naredne jeseni da završe svoje prijave.

Panel će se ponovo sastati u Briselu, najverovatnije u oktobru 2016, da preporuči koji grad će biti Evropska prestonica kulture u 2021. Komisija će tada i formalno odrediti taj grad. U 2021, tu će biti i dva grada kandidata za evropske prestonice kulture, jedan u Rumuniji i jedan u Grčkoj.

Sastanak pred izbor za rumunsko takmičenje biće održan od 7. do 10. decembra sa četiri grada koji se preporučuju za završni krug (Baja Mare, Bukurešt, Kluž i Temišvar). Okrugli sto pred izbor u Grčkoj će biti krajem februara 2016.
Rtv.rs