APOTEKE PRAVILE ŠTETNE NAPITKE!

0
575

Ako ste tražili od apotekarke „složeni čaj za decu“ za apetit i „gorki čaj za želudac“ za odrasle pride, odmah ih vratite jer nisu bezbedni za upotrebu i ne bi trebalo više da se prave i prodaju u apotekama

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje sa spiska galenskih lekova, odnosno onih koji se prave u apotekama, jer, kako naš izvor navodi, sadrže biljke koje mogu da budu štetene po decu i odrasle.

Naš izvor dodaje da je sastav biljaka čajne mešavine za decu (Species compositae pro infantibus) problematičan, jer neke od njih ne bi smele da uzimaju osobe mlađe od 18 godina!

– Čaj sadrži koren sladića, a ne preporučuje se za decu i osobe koje su mlađe od 18 godina, zatim plod anisa, koren valerijane i hajdučku travu, koje ne bi trebalo da upotrebljavaju deca mlađa od 12 godina, kao i nanu, koju ne bi trebalo da piju deca mlađa od četiri godine. Koren belog sleza, koji je takođe u sastavu tog čaja, ne bi trebalo da se daje deci mlađoj od tri godine.

Valerijana, koja se koristi za smirenje, može da ispolji jače sedativno dejstvo na decu, hajdučka trava da utiče na veće lučenje sokova za varenje, a dejstvo pojedinih biljaka nije klinički ispitano na deci – navodi naš izvor i dodaje da „gorki čaj za želudac“ (Species amarae), koji se pravi za odrasle, nije preporučljiv zato što je u njegovom sastavu koren iđirota, koji sadrži toksične materije.
– Koren te biljke sadrži jedinjenje azaron, koje u većim količinama može da izazove povraćanje, proliv, bolove u želucu, nadražuje sluznicu – navodi on.
U Agenciji za lekove, potvrđuju saznanja „Alo!“ i dodaju da je njihova radna grupa uočila nepravilnost i zastarelost spiska galenskih lekova u koje spadaju „gorki čaj za želudac“ i „složeni čaj za decu“.
– Oni se iz bezbednosnih razloga ne smeju nalaziti na spisku biljnih lekova, apoteke ne bi trebalo da ih prave i prodaju. Stoga je radna grupa smesta tražila da se hitno preduzmu koraci njihovog uklanjanja sa liste galenskih lekova. Nemamo ingerencije da kontrolišemo tržište i samo smo apelovali da se ti biljni lekovi više ne prave – navode u Agenciji, potvrđujući reči našeg izvora zbog čega je „složeni čaj za decu“ problematičan.
– Sadrži komponente koje se ne preporučuju za primenu kod dece, na osnovu stavova postoje odgovarajuće aktuelne reference Evropske agencije za lekove. Što se tiče „gorkog čaja za želudac“ problematičan je zbog prisustva korena iđirota, koji sadrži jedinjenje alfa i beta – azaron. On bi zbog svoje toksičnosti trebalo da u biljnim lekovitim proizvodima bude sveden na minimum – naveli su oni.

Stevanović: To je trebalo da se uradi još 2011!

Vukosava Stevanović, članica Republičke stručne komisije za farmaciju pri Ministarstvu zdravlja, navodi da je to telo dobilo obaveštenje od Radne grupe ALIMS-a o hitnom brisanju sa spiska te dve dve čajne smeše – „složeni čaj za decu“, za apetit, i „gorki čaj za želudac“. Ona, međutim, kaže da je tržište biljnih lekova, odnosno čajeva, trebalo da se uredi od 2004. do 2011. godine, kada je dobijena direktiva da se obezbede uslovi za poštovanje odredbi u izradi biljnih lekova, odnosno čajeva. – Naime 1. maja 2011.
godine istekao je prelazni period utvrđen direktivom o biljnim lekovima iz 2004. godine. Na tržištu EU posle tog datuma više ne mogu da se prodaju biljni lekovi koji ne ispunjavaju zakonske kriterijume.

Zato mislim da je Radna grupa ALIMS-a, koja postupa po evropskim direktivama, trebalo da tokom tih sedam godina daje preporuke o uređenju tržišta biljnih lekova kako bismo danas imali one koji su bezbedni na tržištu – navela je ona.
Alo