Krajiški sabor u Novom Sadu

0
999

NOVI SAD – „Dok žive Krajišnici, živeće i Krajina“, slogan je pod kojim će se 12.decembra održati Svesrpski krajiški sabor povodom Dana i Krsne slave (Svetog Nikole) Republike Srpske Krajine. Manifestacija će se održati u Kongresnoj sali Novosadskog sajma sa početkom u 19 časova, a organizator je Udruženje „Zavet Otadžbini“.

„Želimo da udružimo Srbe iz Hrvatske, Republike Srpske Krajine, Kosova i Metohije i dijaspore. Planiramo da na skupu donesemo određene zaključke o položaju Srba. Naše udurženje nije lokalni niti regionalno, mogu da pristupe svi koji se slažu sa programom rada.Cilj nam je da se ne zaboravi istorija, da negujemo tradiciju, jer sa „Olujom“ niko nije dobrovoljno došao u Srbiju. Želimo da rešavano probleme zajedno, sa tog skupa odemo sa jakim porukama i u proleće se opet okupimo“, rekao je Dragomir Lalić predsednik Organizacionog odbora i zamenik predsednika Udruženja „Zavet Otadžbini“.

Organizatori očekuju oko 1.000 gostiju i predstavnike oko 40 udruženja.

U programu će učestvovati mnoga kulturno-umetnička u udruženja, a govoriće i Njegovo prvosveštenstvo Vladika bački Irinej, gradonačelnik Novog Sada, akademik profesor doktor Vojislav Marić, zatim docent dr.Đorđe Đurić.Istoričar Čedomir Antić govoriće na temu Srpska krajina do 1990.godine, a njegov kolega dr Momčilo Diklić govoriće o Srpskoj krajini od 1990.godine.

Udruženje „Zavet Otadžbini“ osnovano je 21.maja na Spasovdan u Novom Sadu sa sedištem u Beogradu.
Rtv.rs