I Nemci imaju svoje Nadrealiste: Izmišljeni političar po kome je zakon dobio ime!

0
589

Jakob Maria Mierscheid je izmišljeni političar i poslanik u Narodnoj skupštini Savezne Republike Nemačke koga su izmislili dva poslanika Peter Würtz i Karl Haehseriz članovi Socijaldemokratske Partije Nemačke (SPD) i prijavili ga 1979. godine kao poslanika u saveznoj skupštini. Ova dva poslanika kažu da su izmislila ovog političara da bi pokazali da ponekad realni život može biti prilično smešan.

U početku je sve bila šala. Mnogi su pomislili da pomenuti Mierscheid zaista postoji, tako i dan danas postoji njegova zvanična stranica na internet-prezentaciji nemačke savezne skupštine po kojoj ovaj političar ima oko 80 godina i vodi se da je sve vreme poslanik Socijaldemokratske Partije Nemačke.

Nije pouzdano poznato u kojoj meri su drugi političari upoznati sa ovom „šalom“. Desilo se jednom da je Franz Müntefering kao predsednik socijaldemokrata opomenuo 2004. godine ovog izmišljenog poslanika nakon što je ovaj predložio partijsku koleginicu Ulla Schmidt za negativnu-reč godine (Unwort des Jahres) kojom se kritikuju izjave izrečene protiv ljudskog prava, dostojanstva i demokratije.

Takođe je zanimljiv  Mierscheid-zakon (Mierscheid-Gesetz), jedno satirično prognoziranje budućih izbora koje su objavile partijske novine socijaldemokrata i koji je prihvaćen od statističkog zavoda pokrajine Baden-Virtemberg kao takozvani Mierscheid-Walla-zakon.

Tekst zakona glasi:

Udeo glasova SPD [procentualno] određen je indeksom nemačkog sirovog čelika proizvodnog od strane starih saveznih država(bivša Zapadna Nemačka)  – mereno u milion tona – u godini opštih izbora. (Postoji posebna pravila za prevremene izbore …)

Tačnost „zakona“

Iako  „Zakonska“ korelacija između dva faktora nije uzročno povezana u prošlosti se često dešavalo da rezultati dobijeni predviđanjem ovog „zakona“ budu bolji nego oni dobijeni naučno zasnovanim metodama izbornog predviđanja. Tačnost Zakona je prilično dobro  potvrđena u 2002. godini: proizvodnja sirovog čelika u 2002. godini iznosila je 38,6 miliona tona, udeo glasova SPD u Bundestagu na izborima 2002. godine bio je 38,5%.

U Berlinu, pak, je 2004. godine nazvan jedan mali mostić po ovom „političaru“, takozvani Jakob-Mierscheid-Steg. Iako je to bila jedna prvoaprilska šala, ime Mierscheid’a za pomenuti mostić se kasnije zaista našao na mnogim gradskim kartama Berlina.

U svom rodnom kraju Mierscheid je na svoj 80 rođendan dobio jednu planinarsku stazu – nažalost, gospodin Mierscheid je bio „veoma zauzet“, jer je „imao mnogo posla u skupštini“ te se izvinio što nije mogao prisustvovati svečanosti.

I mi ćemo da poželimo poslaniku Mierscheid još dugo godina „rada i truda“ u Narodnoj skupštini Savezne Republike Nemačke.

 

Novine novosadske