BIZARAN TENDER Spens zakupio umrlice za zaposlene

0
732

Spens je na javnu nabavku za objavljivanje umrlica dao 150.000 dinara, za šta može da dobije pedesetak čitulja sa slikom ili 100 bez slike.

Radnici novosadskog Spensa ogorčeni su potezom čelnika firme koji su sproveli tender za objavljivanje čitulja u medijima. Kako kažu, ova javna nabavka, koja je sprovedena prošle godine, kao da priziva smrt nekog od zaposlenih.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalnoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević bio je šokiran kada je čuo za ovaj tender.

– Jesu li to oni prizivali nečiju smrt? Nije u pitanju koliki je iznos, već zašto su taj tender uopšte raspisali. Ne umire 100 ljudi u preduzeću pa da se unapred zakupljuju čitulje – kaže on. Radosavljević kaže da je ovakav potez neumesan.

– Neumesno i neukusno je unapred sahranjivati ljude, jer zna se kako ide procedura oko tendera. Tender možeš praktično tek posle mesec dana da realizuješ. Kao da planiraš da će neko umreti – kaže on.

Njegov kolega Milenko Vuković, predsednik Sindikata Spensa, kaže da prvi put čuje za taj tender.
– Nema opravdanja za takav tender. Sindikat ima svoj fond iz kog kada neko od kolega premine izdvajamo 10.000 dinara kao prvu pomoć porodici i oko 40.000 za sahranu. Sa našeg računa platimo i čitulje i takva javna nabavka je potpuno besmislena – kaže Vuković za “Blic”, koji kaže i da zaposleni nezavisno od sindikata i firme često skupe još novca za porodicu preminulog kolege.

Bez odgovora

Rukovodstvo Spensa i pored insistiranja “Blica” do zaključenja broja nije nam odgovorilo zašto je raspisan sporni tender. Direktor Spensa Aleksandar Šukić nije želeo da komentariše tu javnu nabavku, već nas je uputio na svog pomoćnika za ekonomske poslove Vladimira Šišku. On nam je rekao da je to bilo pre nego što je on došao na tu dužnost.
Blic