MALOLETNIČKO NASILJE Bez milosti se bodu noževima!

0
660

Nekoliko nepoznatih napadača brutalno je u Brodarskoj ulici iskasapilo dvojicu 17-godišnjaka A. D. i A. Z. nakon svađe u kafani „Stari blej“.

Oba tinejdžera su kolima Hitne pomoći prevezena u bolnicu gde su im konstatovane brojne povrede opasne po život. Trenutno se nalaze u Urgentom centru i njihovo zdravstveno stanje je stabilno.
Dve grupe mladića su se prvo posvađale u kafani, a zatim je u Brodarskoj ulici oko dva sata iza ponoći došlo prvo do tuče, a zatim i do ubadanja noževima.

– Jedan od mladića je zadobio ubodne rane po celom telu, ali najopasnije su one koje je dobio u stomak i grudi. Drugi tinejdžer je isečen u predelu kuka. Oni će biti saslušani kada budu mogli da govore, a u međuvremenu prikupljaju se iskazi i drugi materijalni dokazi koji bi trebalo da ukažu na pravi motiv ovakvog brutalnog obračuna – kaže izvor blizak istrazi i navodi da bi u tome veliku pomoć mogle da pruže sigurnosne kamere.
On navodi da zasad postoji nekoliko razloga ranjavanja, koje su napomenuli i očevici i poznanici učesnika u tuči, ali dok povređeni ne budu saslušani, teško da će se sve kockice sklopiti. U svakom slučaju, policija će prikupiti i ostale dokaze – kaže naš sagovornik, a ukoliko budu identifikovani napadači koji su tinejdžerima naneli noževima opasne povrede, oni će biti uhapšeni.

Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da su tinejdžeri sve brutalniji u tučama i sličnim okršajima jer su u mnogo većem stepenu otuđeni od porodice, ali i jedni od drugih.
– Osećaj nepripadnosti stvara strahove. Ti strahovi se manifestuju često kroz jarosna stanja, ljutita stanja, a to se desilo i u ovom konkretnom slučaju, na šta ukazuje više ubodnih rana nožem ili nekim drugim oštrim predmetom. Narod je to lepo opisao kada je rekao: „Čovek je čoveku vuk.“ Bes koji su ti napadači iskalili na tim povređenim mladićima zapravo je ljutnja usmerena ka nekom drugom – rekao je kriminolog.

– Pojava nasilja, po kvantitetu i kvalitetu, uvek odražava stanje u kome se čitavo društvo nalazi, kao i sistem vrednosti koji dominira. Roditelji najčešće rade veoma mnogo da bi obezbedili opstanak porodice, malo vremena provode sa svojom decom. Međutim, ono što je važno znati jeste da se empatija uči. Decu odmalena treba empatijski osvešćivati jer je upravo empatija zaštitni faktor u pojavi nasilja – kaže za „Alo!“ Goran Tomin, psiholog.

Tinejdžersko zlostavljanje

M. Š. (13) u petak je zadobio teške telesne povrede kada su ga u Novom Beogradu oko 13 časova, dok se vraćao iz škole OŠ „Kneginja Milica“, napala dvojica tinejdžera (13) i brutalno ga pretukla. Pretučeni dečak primljen je u Urgentni centar s povredama glave i ruke. Dečakov otac je izjavio da dvojica tinejdžera dva meseca maltretiraju njegovog sina. – U početku nisam bio svestan šta se dešava. Tek nedavno mi je sin prizano da ga ti dečaci maltretiraju i ucenjuju. Oni ne idu s njim u školu, već se poznaju iz kraja. Verovatno moje dete nije jedino koje su proganjanli. Žao mi je što tada nisam reagovao. Da sam nešto preduzeo, možda moj sin ne bi sada bio u Urgentnom – naveo je dečakov otac i dodao da je podneo policiji prijave protiv napadača.E. S.

Alo