POSLE SRAMNOG PONAŠANJA Traže smenu Gašića

0
546

Brojni zahtevi za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića posle sramne uvrede novinarke.

Povodom skandaloznog ponašanja ministra Gašića prema novinarki B92, lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da je ostavka jedino prihvatljivo izvinjenje za ono što se dogodilo.

„Izvinjenje koje je uputio ministar odbrane Bratislav Gašić moralo bi da se pretoči u neopozivu ostavku! Ministar je uputio izvinjenje i rekao da se kaje, a mi bismo trebali da mu verujemo na reč, iako je pre par meseci na sličan način uvredio i novinarku lokalne TV Vranje.Neopoziva ostavka je jedino što se može prihvatiti kao izvinjenje. Očekujemo reakciju premijera na ponašanje ministra iz Vlade Republike Srbije“ izjavio je Aleksić.

Za smenu Gašića zalaže se i Socijaldemokratska stranka, koja je danas osudila ponašanje ministra.

SDS u saopštenju navodi da „prostačko i uličarsko ponašanje ministra Gašića prema novinarki Zlatiji Labović“ šteti ne samo ugledu vlade, već i države i Vojske Srbije.

Ta stranka takođe navodi da je izvinjenje Gašića, kao građanina njegova lična stvar, ali da mu kao ministru nije mesto u vladi.

SDS smatra da ovo nije prvi put da se pripadnici SNS i vladajuće koalicije ponašaju prostački, i da posledice takve „nakaradne lične i političke kulture vladajuće koalicije“ prevazilaze incident i ugrožavaju demokratske i civilizacijske vrednosti u Srbiji.

Gašićevo ponašanje iznenadilo je sinoć i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je na svom tviter nalogu napisao“:

„Zaista, čak i za naše prilike, neverovatna izjava“

Povodom sramne izjave ministra odbrane, večeras će biti održan protest medijskih profesionalaca sa istim zahtevom za smenu. Protest je najavljen za večeras u 19.00 sati ispred Vlade Srbije.

U najavi protesta koju su potpisali novinarka nedeljnika NIN Tanja Nikolić đaković i novinar portala Cenzolovka Zoran B. Nikolić, medijski profesionalci pozvani su da bojkotuju konferencije za novinare i sve javne događaje na kojima je prisutan ministar Gašić.

„Posle postupka Bratislava Gašića prema koleginici Zlatiji Labović, kao i njegovih ranijih skandaloznih ispada, ne sme se dozvoliti da taj čovek ostane na javnoj funkciji. Moramo zahtevati da se predstavnici vlasti prema novinarkama i novinarima odnose s poštovanjem“, navodi se u pozivu na protest.

Nezavisno udruženje novinara Srbije takođe je zatražilo danas smenu ministra Gašića i pozvalo sve medije i novinare da, sve dok ne bude smenjen, „zamrznu bilo kakvu komunikaciju sa ministrom odbrane i bojkotuju sve dogadjaje u kojima on učestvuje“.

Iz NUNS-a izražavaju zaprepašćenje zbog, kako se navodi u saopštenju -neumesnog, seksističkog komentara ministra odbrane upućenog novinarki B92.

„Smatramo da Gašić posle ovakvog prostakluka koji predstavlja vrhunac nepoštovanja novinarske profesije, ali i zbog nekih ranijih grešaka, pa i kršenja zakona, mora biti smenjen sa ministarske funkcije“, kaže se u saopštenju.

NUNS takođe poziva sve članove udruženja i medijske radnike da se pridruže protestu koji će biti organizovan za večeras ispred zgrade Vlade.

Ministar odbrane Bratislav Gašić uvredio je juče novinarku B92 neprimerenim rečima na zvaničnom događaju u Trsteniku, što je naišlo na brojne osude medija, novinara, kao i poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Reči „Volim novinarke koje lako kleknu“, Gašić je izgovorio dok se grupa novinara pripremala da od ministra uzme izjavu nakon njegovog obilaska fabrike Prva petoletka, kada su neki od njih, među kojima i novinarka B92 Zlatija Labović, čučnuli da ne bi ometali snimatelje.


Alo