ČOVEK KOJI JE PREŽIVEO OSAM LOGORA: Video sam dim, ali nisam znao da spaljuju ljude

0
590

– Znalo je da bude jako hladno, čak 26 stepeni ispod nule. Vojnici su nas tukli i terali da požurimo. Mnogi su umrli jer nisu izdržali – rekao je Haim Ferster iz Poljske

Haim Ferster iz Poljske je jedan od malobrojnih ljudi koji su preživeli Holokaust i koji je imao 20 godina kada je odveden u logor u Drugom svetskom ratu. Do tada je živeo u jevrejskoj porodici, koja nije imala nikakvih problema, sve dok Nemci nisu krenuli da prodiru u njihovu zajednicu. Tada je zavladao strah.

– Gledali smo kako avioni nadleću iznad naših glava – rekao je Ferster.

Veoma brzo je u logorima zavladala glad i bolesti, a za kratko vreme su počele deportacije u logore. Haim je imao samo 20 kada je 1943. godine odveden u logor, a godinu dana kasnije su mu u logor doveli majku i sestru. Otac je već uveliko bio mrtav.

Haim se trudio da uči zanate koji su nacistima bili od koristi, pa je ubrzo postao jedan od “mehaničara”.

Između 1943. i 1945. godine bio je u osam koncentracijskih logora po Nemačkoj i Poljskoj. Mnogi nisu preživeli sve što se stavljalo pred njih, a Ferster se jako dobro seća situacije kada je izbacivao betonske blokove iz voza po zimi.

– Znalo je da bude jako hladno, čak 26 stepeni ispod nule. Vojnici su nas tukli i terali da požurimo. Mnogi su umrli jer nisu izdržali – rekao je Ferster.

– Tela su ležala na paletama, bilo ih je mnogo. Onda su nas deportovali u Aušvic. Iz daljine je izlazio dim, nisam znao da je to krematorijum – dodao je.

Preživeo je tifus i bio je spasen streljanja. Među retkima je koji su oslobođeni 1945. godine. Međutim, nakon toga je došao red na novi logor – Buhenvald.

Zatvorenike su svaki dan likvidirali u grupama, a onda je došlo jutro kada je bio red na Ferstera. Ali, u trenutku kada su nacisti okupili grupu vojnika za likvidaciju, logor je oslobođen.

– Odjednom su iznad logora preleteli američki avioni i nemački vojnici su se razbežali – ispričao je Ferster.
Telegraf