POSLE SAMITA OEBS Vučić: Pokazali smo najlepše lice Srbije!

0
658

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenili su danas da je Srbija organizacijom ministarske konferencije OEBS povrdila kapacitete ozbiljnog i pouzdanog partnera na međjunarodnoj sceni.

„Srbija je tokom prethodnih dana bila centar Evrope i sveta“, konstatovao je premijer Vučić.

On je čestitao svima koji su bili angažovani na organizaciji i održavanju konferencije, ali i građanima, i istakao da smo pokazali izvanredno gostoprimostvo, pravo i lepo i dobro lice Srbije, njeno najlepše lice.

On je objasnio da je kao premijer imao 11 bilateralnih sastanaka, od šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, do šefova diplomatije SAD, Rusije, Turske, Japana i drugih i da je u tim razgovorima dogovoreno nekoliko važnih poseta Beogradu u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih bezbednosnih pretnji, svi angažovani na organizaciji i održavanju sastanka, uključujući pripadnike policije, obavili su posao na najbolji mogući način, a građani su pokazali veliko strpljenje.
„Na jednog člana delegacije smo imali dvoje ljudi koji su o njima brinuli, nigde nećete videti takvu pažnju“, primetio je Vučić.

VUČIĆ: NE ŽELIMO OBRAČUN NI SA KIM

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da vlast ne želi politički obračun ni sa kim u državi, niti da ostavi bilo kakvu sumnju u to, te da je tako razumeo izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića.

„Ne mešam se u rad tužilastva, a mogu da razumem ono sto je rekao ministar Stefanović, jer je važno da ne postoji nikakva sumnja da neko želi politički obračun sa bilo kim. Mi to ne želimo, ni na koji način ne zelimo da ostavimo ni miligram sumnje da tu postoji bilo kakva politika i zato sam ga razumeo“, odgovorio je Vučić na pitanje novinara da prokomentariše najavu MUP-a da će povući krivične prijave protiv vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića i glavnog i odgovornot urednika tog lista Milana Ladjevića.
Vučić je rekao da ga je Stefanović pozvao i rekao mu šta namerava da uradi, a da mu je on odgovorio da radi po savesti i u skladu sa zakonom.

Premijer je dodao da je do sada ćutao kada su u pojedinim medijima napadani on, vlada i članovi njegove porodice, kada je nazivan svakako, kao i da nije prvi put da neko govori kako snajper nešto rešava u Srbiji, kako je to objavio jedan tabloid.
„Nije ovo prvi put da neko govori kako snajper nesto rešava u Srbiji i svi se prave blesavi…Kao što i danas ćute, sve Dunje, sva udruženja i svi ostali…i uvek će da ćute, jer je to borba za politički uticaj“, rekao je premijer.
Vučić je primetio i da su institucije u državi dobre samo onda kada se to nekome svidja politički, a da njemu, za razliku od njih, institucije valjaju i kada je saglasan sa njima i kada nije.

„Podsetiću na slučaj helikopter. Tražili su da institucije rade, a kada su krenule da rade, nije im se svideo rezultat njihovog rada. Suština je u tome da imamo decenijsku razgradnju sistema, decenijsko razaranje institucija u kojoj su institucije dobre samo kada politički odgovaraju ili odgovaraju nekim drugim interesima“, istakao je Vučić.
Napomenuo je da nema nikakvog straha od kampanja i da je ponosan na ono što je uradila Vlada Srbije, jer će u udžbenicima ostati da je 2015. godine Srbija otvorila prva poglavlja, uspela da iz recesije udje u pozitivan trend rasta, smanji deficit.
„Verujem da će 2016. biti još bolje“, poručio je Vučić.

Ministar Dačić je preneo utiske učesnika, preko 40 ministara spoljnih poslova iz celog sveta i njihovih delegacija, te zadovoljstvo načinom na koji je Srbija orgnizaovala taj skup.
„Srbija više nije tema sastanaka, nego je za predsedavajućim stolom“, rekao je Dačić i dodao:

„Možda bi bilo neskromno da tako kažem, ali konstatacija je svih učesnika zemalja članice i partnera da odavno nije bio tako dobro organizovana sednica Ministarskog saveta. Nikada se skoro nije desilo u 40 godina, osim kada je OEBS formiran, da toliki broj šefova diplomatija bude na jednom mestu““, objasnio je Dačić podsećajući da su na skupu učestvovala 43 ministra.

Takođe je ukazao da nije tako često slučaj da se OEBS koristi za tliki broj bilateralnih susreta, a naveo je posebno prvi sastanak ministara Rusije i Turske posle incidenta u vezi obaranja ruskog aviona.

„Time je naš skup dobio na značaju“, naglasio je Dačić.

Bez obzira što je možda bilo nerealno očekivati da će posle dubokih podela zavladati duh tolerancije i kompromisa, usvojeno je posle duge rasprave nekoliko dokumenata koja su veoma važna, kao što su dokument o borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma koji vodi ka terorizmu, o mladima i bezbednosti, pitanjima koja se odnose na konkretne razgovore vezane za Moldaviju i Prindestrovlje“, rekao je on.

Dačić je kazao da nije moglo da se dođe do kompromisa o drugim temama, ali i da su svi primetili da je ton kojim su se svi obraćali bio daleko drugačiji od ministarske konferencije u Bazelu, tolerantniji i pomirljiviji.
Alo