Lekar dobio platu tri dinara

0
525

Koliko je doktora Vladimira Milosavljevića, lekara u bolnici u Smederevskoj Palanci obradovalo obaveštenje da je „legla plata“, još više ga je iznenadio iznos: za drugi deo novembra dobio je – tri dinara.

– Bio sam na bolovanju 12 dana i očekivao sam da mi drugi deo plate bude manji, ali ovome zaista nisam mogao da se nadam – kaže dr Milosavljević, koji je specijalizant opšte hirurgije zaposlen u Opštoj bolnici „Stefan Visoki“.

Odatle je posle mnogo muke baš zbog sukoba s direktorom dr Goranom Bogdanovićem otišao na specijalističke studije u Beograd. Budući je doktor nauka, priprema doktorsku disertaciju, ali kaže da u međuvremenu mora da se odbrani od stalnog mobinga.

– Specijalizaciju sam dobio od prethodnog rukovodstva bolnice, bio sam jedini kandidat, a dr Bogdanović je čim je došao na funkciju pokušao da ospori moj izbor. Na kraju sam morao da se obratim sudu. Viši sud u Smederevu je doneo odluku kojom je zabranio da mi se prekine specijalizacija, a on mi je onda uručio otkaz. Ministarstvo zdravlja je konstatovalo da je otkaz neosnovan i vratilo me na posao – priča dr Milosavljević kako je i zašto stigao do plate od tri dinara.

Supruga mu nije zaposlena, kaže, ima trogodišnje dete i nije mu bilo svejedno kada je iz banke stiglo obaveštenje da nema plate. Ne dobija ni novac za putne troškove, iako je iz Despotovca, radi u Palanci, a na specijalizaciji je u Beogradu.

– U bolnici su svi u strahu, niko ne sme ništa da kaže, ali sam ipak saznao da je naređeno da mi poentažna lista na Odeljenju opšte hirurgije bude prazna. Već pet meseci sam van ustanove, konstatovali su da sam u Palanci naučio šta sam mogao, dodeljen mi je novi mentor u Beogradu. Otkad sam na specijalizaciji redovno sam primao platu, sve do sada – ne može da se načudi dr Milosavljević.

Blic