SPECIJALNI RAT Džihadisti šire bakteriju koja izjeda meso?!

0
650

Džihadisti Islamske države odgovorni su za širenje opasne bakterije koja izjeda ljudsko meso na području Sirije, saopštio je kurdski Crveni polumesec.

Prema podacima humanitarnih organizacija, u Siriji je u poslednjih 12 meseci zabeleženo više od 500 slučajeva lišmanijske bolesti.

„Kao rezultat užasnih nedela IS-a, uključujući ubijanje nedužnih ljudi i ostavljanje njihovih tela po ulicama, došlo je do ubrzanog širenja lišmanijaze“, izjavio je predstavnik kurdskog Crvenog polumeseca Dilkaš Isa, a preneo britanski list „Dejli mejl“.

Jedan kurdski borac izjavio je: „Nismo znali za ovu smrtonosnu bolest pre rata. Borimo se već gotovo četiri godine, a ova bolest se pojavila na područjima Tal Hamisa, Hona i Kosa, koji su svi zahvaćeni sukobom“.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) već duže vreme upozorava na katastrofalnu humanitarnu situaciju u Siriji, gde je pomoć potrebna za više od 13 miliona ljudi.

„Uprkos našim naporima, četiri godine rata uzrokovale su nazadovanje zdravstvenog sistema i pojavu različitih bolesti, pa se tako u susednom Iraku razvila i epidemija kolere“, upozorio je SZO.

Prema podacima SZO, u Siriji je od početka rata delimično ili potpuno uništeno 58 odsto javnih bolnica.
Alo