OEBS U BEOGRADU Počeo samit!

0
411

Dvodnevni ministarski samit OEBS-a počeo je danas u Beogradu, gde se okupilo više od 40 šefova diplomatija, među kojima SAD, Rusije i EU, i generalnog sekretara Saveta Evrope. Skup otvorio Aleksandar Vučić.

Na skupu, koji se održava u „Kombank areni“, učestvuje 57 zemalja članica OEBS-a, kao i 11 zemalja mediteranskih i azijskih partnera. Očekuje se da tokom skupa bude usvojen niz važnih odluka, uključujući i one o borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi.

Odmah na početku skupa učesnike je pozdravio premijer Srbije Aleksandar Vučić kao predstavnik zemlje domaćina.

Aleksandar Vučić je poželeo dobrodošlicu ministrima članica OEBS-a i poručio da svi u Srbiji znaju koliko su mir i bezbednost važni.

Istakao je da nema boljeg mesta za razgovor o saradnji i bezbednosti nego u Beogradu, oko kojeg je, kako je podsetio, vođeno stotinak ratova i koji je više puta bio rušen i ponovo građen.
„Imamo istoriju koja nas je više učila ratu, nego miru i više ubijanju, nego življenju. Dosta nam je toga. Srbija uči da živi“, poručio je Vučić.

Srpski premijer je apelovao na Ministarski savet OEBS-a da na beogradskoj konferenciji donesu zajedničke zaključke i preporuke za rešavanje problema migranata.

„Za ovaj problem moramo da imamo zajedničku politiku“, poručio je Vučić.

Migrantska kriza, istakao je, pokazala je sve slabosti unutrašnje organizacije država i sistema, međunarodnih organizacija, ali nas je i podsetila da nema saradnje i podrške bez policijske i bezbednosne saradnje.

„Prisutan je i strah od pojave stranih terorističkih boraca, koji se pridružili ratu u Siriji i Iraku i taj strah raste…. raste i ksenofobija…“, upozorio je srpski premijer, apelujući na potrebu da se izbeglički problemi reše.

„Stotine hiljada migranata su prošle, a svakako najveći broj njih je prošao kroz Srbiju, mi smo ih primali iz dva pravca…“, podsetio je Vučić i dodao da velika većina njih želi samo jedno – da im se vrati pravo na budućnost.

Spremni smo, istakao je premijer, da nastavimo da učestvujemo u međunarodnim naporima za rešenje migrantske krize, iako sva slava, ali i svi problemi leže na onima koji ih udomljavaju, a to su pre svega Nemačka, Švedska, Holandija…

Skup u Beogradu održava se u godini kada se obilježavaju četiri decenije od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva OEBS, a njime će biti zaokruženo predsjedavanje Srbije toj organizaciji.

U Beograd, koji je postao evropska diplomatska prijestonica, došli su ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, američki državni sekretar DŽon Keri, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini, kao i još 1.000 predstavnika delegacija. Skupu prisustvuje i i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Očekuje se da će se ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu sa Lavrovim u Beogradu sresti prvi put poslije obaranja ruskog vojnog aviona.

U „Kombank areni“ akreditovano je 1.700 ljudi, a njima na usluzi je 2.000 ljudi iz organizacije. Skup obezbeđuje 7.000 policajaca.

Alo