NOVI SAD: Promocija „Završne reči“ Tome File

0
632

NOVI SAD – Sve dok u Srbiji ne zavlada sudska vlast, u njoj neće biti prosperiteta, poručio je advokat Toma Fila na promociji svoje knjige „Završna reč“, u Novom Sadu.

Fila je obraćajući se okupljenim studentima prava, poručio da karijeru grade kroz uporan rad i obrazovanje, kao i da nipošto ne ulaze u poitiku.

Odlukom da više ne ulazi u sudnicu, advokat Toma Fila završio je jedno poglavlje u svom životu, koje je rešio da, na nagovor supruge i izdavača, pretoči u knjigu.

Autobiografska, „Završna reč“ može se posmatrati kao svojevrsno svedočanstvo burnih dešavanja na ovim prostorima u prethodnih pola veka. Osim o njegovom životu, advokaturi, najpoznatijim slučajima, važan deo knjigde posvećen je i politici.

„Ja sam imao tu sreću ili nesreću da budem svedok mnogim događanjima iz raspada Jugoslavije, bio sam prijatelj sa mnogima i video sam, pogotovo u Hagu, šta nam se sprema. Dozvolio sam sebi na kraju da napišem i prognozu, šta će biti i šta će se desiti. Rukopis sam predao u avgustu, već se nešto od toga dešava „, rekao je Fila.

Tokom karijere, poznati advokat najviše se, kaže, razočarao upravo u politiku, a taj utisak ne jenjava ni danas.

„Čovek evo juče koji je uhapšen, navodno zbog toga što je ugrožavao život premijera Aleksandra Vučića, pušten je bez krivične prijave, a mi smo sva dana slučli razna nagađanja o tome. Znate to je vrlo opasno, sve dotle dok se ne odvoje te tri vrste vlast, sudska, zakonodavna i izvršna i dok ne zavlada sudska vlast, nikakvog prosperiteta u ovoj zemlji neće biti“, naglasio je on.

U svom radnom veku, Toma Fila odbio je samo dva slučaja, i to smatra svojom greškom. Advokat nikada ne treba da odbija slučaj, međutim da vratim vreme, uradio bih potpuno isto, zaključuje on.
Rtv. rs