SNAJPERI NA KROVOVIMA, MREŽE NA ZGRADAMA, SPECIJALCI NA ULICAMA! Pogledajte kako Srbi čuvaju SVETSKE MOĆNIKE

0
913

Oko Kombank arene nalaze se punktovi, gde su policijski automobili i kombi vozila, spremni da reaguju u svakom trenutku. Šetnja u samom krugu ARENE je skoro nemoguća, dok je Hajat prekriven bezbednosnom mrežom

Ministarski savet OEBS-a u Beogradu, hvata zalet, a iako glavne stvari tek predstoje glavni grad Srbije već je pod OPSADOM, a srpski, američki i ruski specijalci iz dana u dan pristižu i zauzimaju “položaje”. Da su mere bezbednosti podignute na najviši mogući nivo i da “ptica ne može da proleti” uverili smo se na licu mesta, jer su ulice oko Kombank arene, Palate Srbija i Hajata pune “dugih cevi” i snajperista na krovovima zgrada!

U srpsku prestonicu stižu 40 diplomata i visoki svetski zvaničnici poput američkog državnog sekretara Džona Kerija, ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrov, visoke predstavnice EU Federike Mogerini, i još 1.000 predstavnika delegacija koje će dočekti predsedavajući OEBS-a, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Telegraf.rs obišao je danas mesto događaja, da vidimo kako teku pripreme i šta se dešava oko i u Kombank areni

S obzirom na to da će visoke zvaničnike čuvati specijalci, dok smo obilazili prostor oko arene nismo ih primetili, što ne znači da ih nije bilo. Naime, bezbednost je podignuta na najviši nivo, a snajperisti vrebaju sa korovova zgrada, a na ulicama je sve više policije, od “saobraćajaca” do onih sa “dugim cevima”.

Ono što je građanima najbitnije, saobraćaj, još uvek funkcioniše normalno, a saobraćajna policija je prisutna na svim prilazima Kombank areni i usmeravaju vozila na ulice gde bi bilo najbolje da se kreću.

Glavni ulazi najveće hale u Srbiji su zatvoreni, i preko njih je postavljena maskirna mreža. Akreditovani novinari mogu ući samo sa Istočne strane arene, i to samo sa legitimacijom koju prethodno polgedaju policajci koji stoje na ulazu.

Oko hale nalaze se punkotvi, tačke, gde se nalaze policijski automobili i kombi vozila, koji su spremni da reaguju u svakom trenutku. Šetnja u samom krugu Kombank arene je skoro pa nemoguća, jer se tačno zna gde ko ulazi i kada dolazi.

U samoj areni, sve funkcioniše besprekorno, od provere na službenim ulazima, do sala i kancelarija gde će se održati ovaj veliki skup. Organizatori sa nestrpljenjem očekuju prve goste, i mogli smo da se uverimo da su Beograd i srbija spremni za jedan ovako veliki diplomatski događaj.

Ozbiljne mere obezbeđenja vidljive su posebno oko hotela „Hajat“, gde će odsesti najviđeniji gosti, pre svih američki državni sekretar Džon Keri sa još 260 članova delegacije! Preko dela krova Hajata prebačena je maskirna mreža, a oko hotela primetili smo jače policijsko obezbeđenje.

U trenutku kada smo mi bili tamo, sve je funkcionisalo regularno, saobraćaj, prolaznici, što neće biti slučaj kada diplomate počnu sa radom.

Ministarski savet OEBS-a održava se u godini kada se obeležava 40 godina od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, odnosno principa na kojima se zasniva ova organizacija i ovim će biti zaokruženo predsedavanje Srbije. Na organizaciju ovog skupa potrošeno je oko 420 miliona dinara.
Telegraf