Odrekli se užine da bi drugu kupili cipele!

0
600

Učenici 1/1 odeljenja Tehničke škole u Novoj Varoši odrekli su se užine da bi kupili patike i cipele školskom drugi čija je porodica slabijeg materijalnog stanja, pa on neće više morati da pešači do škole u poderanoj obući.
Siromaštvo u kome živi petnaestogodišnji Borivoje Dimitrijević , njegove nove školske drugove ganulo je do suza. Brzo su se organizovali i prikupili novac za poklon, a pored dva para nove obuće svom drugu iz odeljenja poklonili su i veću količinu očuvane polovne garderobe.

Borivoje je deveto od ukupno desetoro dece Mlađena i Dragice Dimitrijević iz Ojkovice. Mada živi u oskudici i nemaštini, nikada se nije žalio , a njegovi školski drugovi kažu da su ga “odale” pocepane patike u kojima je dolazio u školu i na časove fizičkog vaspitanja.

– Ostali smo zapanjeni prilikama u kojima Borivoje živi. U odeljenju nas je 28 i lako smo se dogovorili da svako da po 200 dinara, a da Borivoju pored patika kupimo i cipele kako bi imao udobnu obuću i za zimu. Naših par dinara bez užine mala je žrtva u odnosu na nevolje sa kojima se Borivoje svakodnevno susreće. Odužiće nam se boljim znanjem na časovima i ukoliko sačuva svoju veselu prirodu i skromnost, zbog kojih je i omiljen u razredu – kaže učenik Miljan Rajić, inicijator akcije.

Borivoje sa porodicom živi visoko u brdima iznad Zatarskog jezera kod Nove Varoši i svakoga dana do škole i nazad pređe blizu 40 kilometara. Od toga on prepešači 15 kilometara jer deonicom puta od raskrsnice na magistrali za more u Kokinom Brodu do Ojkovice i Jasenova ne saobraća autobus.

– Zahvalan sam im do neba. Od kuće do najbliže autobuske stanice pešačim više od sat vremena u jednom pravcu. Najteže je kada su pljuskovi i dubok sneg, ali bar sada neću morati da u mokrim čarapama sedim na časovima. Porodična primanja su simbolična jer se teško otkine dinar, a i uvek se nađe nešto preče što treba kupiti i obezbediti za kuću – kaže skromno Borivoje.

Humanitarna akcija koju su sporoveli budući mašinski tehničari motornih vozila, prijatno je iznenadila i njihovog razrednog starešinu Miladina Zekovića. Oni se nadaju da će njihovim primerom krenuti i druga odeljenja, jer je u školi još siromašnih đaka koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

– Ovom akcijom pokazali su svoje pravo, ljudsko lice i zaradili su peticu iz humanosti za ceo život. Profesor sam 32 godine i ovako nešto nisam doživeo u svojoj praksi. I do sada su đaci prikupljali pomoć za ugrožene, ali ovo je prvi put da sami pokrenu humanitarnu akciju za svog školskog druga. Borivoju smo početkom septembra obezbedili i polovne udžbenike – kaže profesor Zeković.
NOVA VAROS 02 drugovima za poklon oduzice se znanjem Borivoje Dimitrijevic foto zeljko dulanovic_1000x0

 

Alo