Estrada na TV umesto u sudnici

0
733

Milan Marinović, predsednik prekršajnog suda, priča o dogodovštinama iz sudnice i o tome kako se „poznati“ ne pojavljuju na sudu, a niko ne može da ih pronađe zbog fiktivnih adresa.

„Mnogi pevači, glumci, političari i biznismeni su bili ‘gosti‘ našeg suda zbog raznih prekršaja, ali neke od njih ne možemo da nađemo jer su prijavljeni na fiktivnim adresama. Tako ih, umesto u sudu, viđamo na TV-u, a predmeti protiv njih, u međuvremenu, zastare“, priča za „Alo!“ Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Kao primer navodi jednu pevačicu, čije ime ne želi da otkriva, koju je dve godine jurio zbog prebrze vožnje, da bi je na kraju sreo na jednoj svadbi! Poziv joj nije uručio jer je predmet u međuvremenu – zastareo.

– Nikako nismo mogli da je nađemo na adresi. Iznenadio sam se kada sam je sreo na jednoj svadbi, gde je ona bila gost sa mladine stranei čak je otpevala dve pesme. Nisam joj se javljao jer ne znam kako bi se to shvatilo – priseća se prvi čovek Prekršajnog suda.
Kaže da su imali i predmet političara, čija je stranka sada u opoziciji, kojem nisu mogli da uruče poziv jer je bio nepoznat na adresi, iako je gradonačelnik jednog mesta u Srbiji i ima još nekoliko funkcija. Ističe da se mnoge poznate ličnosti ne ponašaju kao zvezde kada dođu kod njih.

– Uglavnom nemaju arogantan stav. Sudio sam pevačici Dari Bubamari zbog saobraćajnog prekršaja i bila je sasvim korektna, kao i Vesna Vukelić Vendi, koju sam saslušavao zbog prebrze vožnje. Proces protiv nje je vođen u drugom gradu, a ja sam je saslušao po zamolnici. Priznala je saobraćajni prekršaj, ali ne znam kako je prošla na kraju – otkriva Marinović.

Dok je bio sudija Gradskog suda za prekršaje sudio je glumcima Draganu Bjelogrliću, Nikoli Simiću i njihovim kolegama. Sude i biznismenima, ali zbog koje popijene čašice više, a ne težih dela.

Pre šest godina trebalo je da sudi manekenu Filipu Kapisodi, koji je ubio pevačicu Kseniju Pajčin, pa sebe, a paradoksalno je da je prijavu protiv njih dobio nekoliko dana nakon tragedije.

– Komšije su dan pre tragedije zvale policiju i rekle im da je kod njih buka, da se svađaju se i larmaju. Policija je otišla kod njih, opomenula ih i napisala prijavu protiv oboje zbog zbog remećenja javnog reda i mira. Dan posle, Filip je ubio Kseniju – priča predsednik Prekršajnog suda.

Ipak, za njega je najinteresantniji slučaj koji je sudio u Apatinu 2002, kada je baka tražila da osudi njenog mrtvog komšiju, sa kojim se ranije posvađala oko čišćenja zajedničkog WC-a!

– Živeli su u zajedničkom dvorištu, a kada je baka opomenula komšiju da ne čisti WC-e, on ju je opsovao, a ona ga gađala metlom. Komšije su ih prijavile, a policija podnela protiv njih prijave za remećenje javnog reda i mira. Baka je na salušanju priznala skoro sve, ali je pitala šta će biti sa njom. Rekao sam joj će dobiti kaznu, ali tek kada saslušam dedu, na šta je ona meni kazala: „E, njega ne možete da saslušate, on je umro pre mesec dana!“ Onda sam joj rekao da da ću protiv njega da obustavim postupak, ali se ona pobunila i rekla mi:

„A njega ne možete to tako! Njega ćete osloboditi, taman posla! Neću ja da odgovaram, ako ne odgovara on! Ne može njega da oslobodite, a mene da kaznite. Ili ćete oboje da kaznite ili oboje obustavite!“ Kada sam je pitao da li bi više volela da je ona umrla, a da njega kaznim, zaćutala je, ali je otišla nezadovoljna – prepričava nesvakidašanji slučaj sudija Marinović.

Poznate prostitutke brane se da su manekenke

Česti su im gosti i dame sa asfalta, među kojima ima i poneka poznata starleta.

– Sada nam privode one iz hotela i unajmljenih stanova. One manje poznate ispod Plavog mosta, koje su češće osuđivane, samo pitaju koliko će dobiti zatvora. Manje poznate se manje i brane, a ove poznatije odmah zovu advokate i tvrde da su studentice, manekenke… Glavni svedok protiv njih je klijent, koji ne odgovara. Desi se da te noćne dame prijavi konkurencija zbog sujete ili zbog veće cene ili klijent koji nije zadovoljan uslugom – navodi Marinović, koji se priseća i slučaja jedne žene, koja je kod Ekonomskog fakulteta čekala muža, ali je uhapšena zbog sumnje da se bavila prostitucijom.

– Priveli su pet-šest devojaka, ali je jedna od njih bila skroz nepoznata. Negirala je da se bavi prostitucijom, bila zbunjena, uplašena i uplakala. Ostale su mi tada rekle da nikada tamo nije ordinirala i da je prvi put vide. Kasnije je po nju došao suprug.

Oslobodio sam Lazovića pred smrt

Marinović je 2006. oslobodio sada pokojnog glumca Danila Lazovića, koji se teretio da je na parkingu kod Železničke stanice, gde je čekao sina i sestrića, devojci koja naplaćuje parking bacio papir u lice i opsovao je.

– Međutim, u postupku je utvrđeno drugačije. Lazović je rekao da je devojku pitao samo: „O čemu se radi, sele“, ali se ona na to naljutila. Tu obustavu postupka primio je pet-šest dana pre smrti. Drago mi je da sam postupio ispravno – priseća se on.
Alo