ODBIJENA ŽALBA Tomići moraju da odu sa funkcija u Visokoj poslovnoj školi

0
533

Odluka Agencije za borbu protiv korupcije kojom je izbor Dragice Tomić na mesto direktorke Visoke poslovne škole strukovnih studija proglašen ništavnim postala je pravosnažna.

Dragica Tomić se žalila na odluku Agencije, ali je ove nedelje njena žalba odbijena, čime je rešenje postalo konačno. U obrazloženju Tomićeva se tereti za sukob interesa i moguću korupciju jer je njen suprug Radovan Tomić, koji je pre nje bio direktor škole, kao predsednik Nastavničkog veća glasao da ona postane novi direktor. S druge strane, ona je kao direktorka glasala da Radovan Tomić postane član Saveta škole, te je Agencija naložila da se i on povuče sa tog mesta.
Vladimir Pavlov, pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, koji je podneo krivične prijave protiv rukovodilaca VPŠ zbog nenamenskog trošenja oko 200 miliona dinara, kaže da od Saveta škole traži da odmah smeni direktorku.
– Ako se to ne desi, ljudima koji odluke Agencije shvataju zdravo za gotovo pomoći ćemo drugim pravnim sredstvima da shvate šta je 21. vek i moderno doba – izjavio je Pavlov. Prema poslednjim najavama, pokrajina planira da preregistruje školu i tako preskoči Savet gde sede ljudi odani Tomićima, te postavi novog v. d. direktora.

– Na poslednjoj sednici nismo želeli da glasamo za člana Saveta koji će biti umesto Radovana Tomića, jer nije usvojena preporuka ombudsmana da glasanje bude tajno. Posebno je pitanje što svi znamo da je i taj jedini predloženi kandidat direktoricin čovek – kaže jedan od profesora. On dodaje da se mimo potrebe zapošljavaju novi asistenti i honorarci kako bi na sledećim izborima, koje Dragica Tomić planira da održi za dva meseca, ona imala sigurno većinu.
– Ako budu redovni izbori, Tomićeva će sigurno da pobedi. Honorarci i asistenti koje je zaposlila i kojima plaća usavršavanja na račun škole glasaće redom za nju. Većina njih ne sme da bude zaposlena jer dolaze iz srednjih škola ili čak iz Direkcije za javne nabavke – otkrio je profesor.

Putovanja i restorani

Kako stoji u krivičnoj prijavi protiv Dragice Tomić koju je podneo pokrajinski sekretar, škola troši milione na restorane i službena putovanja. Škola je plaćala Tomićima putovanja na 43 svetske destinacije, među kojima su i Kuba, Havaji, Majami, Hongkong, Dubaji, Tunis, Rio de Žaneiro, Čikago…;

524421_dragica-tomic_hs Dragica Tomić

Rešenje Agencije se odnosi na koruptivne radnje u tri pravca: izbor direktora, sukob interesa muža i žene, te koruptivno korišćenje osnovnih sredstava škole, kaže Milica Ničić, profesorica VPŠ i jedan od protivkandidata Tomićeve na minulim izborima za direktora.

– Škola je platila sve stručno usavršavanje Tomićeve. Agencija se u ovom postupku nije bavila radno-pravnim statusom, jer je Radovan Tomić nju zaposlio u školi dok je bio direktor – izjavila je Ničićeva. Kako dodaje, od kada se žalila Agenciji na izbor Dragice Tomić, u školi trpi odmazdu i mobing, a drugi protivkandidat Željko Mačićević čak je dobio otkaz. Sud je posle doneo rešenje da ga škola vrati na posao.

Dragica Tomić nije htela da odgovori na naša pitanja, iako su joj prosleđena pre tri dana.

Blic