Otkriven hormon koji razlikuje šećer od zaslađivača

0
853

Novo istraživanje objavljeno u britanskom časopisu „Neuron“ pokazalo je ljudski mozak može da prepozna razliku između pravog shećera i veštačkih zaslađivača, a da je za to verovatno zaslužan specifični hormon čiji se receptori nalaze i u probavnom sistemu i mozgu.

Do sada nije bilo jasno kako je ljudski mozak mogao da prepozna razliku između pravog šećera i veštačkih zaslađivača.

Istraživanje je bilo sprovedeno na vinskim mušicama kojima je prvo na nekoliko sati bila uskraćena hrana, a posle toga su im ponuđene dve opcije – šećer i veštački zaslađivač bez energetske vrednosti.

Pri tom je primećeno da je šećer kod vinskih mušica aktivirao šest neurona koji izlučuju određeni hormon s delovanjem i na probavni sistem i na mozak.

Taj hormon je podstakao probavu i omogućio je vinskim mušicama da unesu još hrane.

S druge strane, veštački zaslađivač nije podstakao te promene s obzirom da ne sadrži hranjivu vrednost.

Inače, sve vinske mušice koje su prvo odabrale nekalorični zaslađivač veoma brzo su ga zamenile šećerom, jer im je on pružao potrebnu energiju.

Ako naš organizam funkcioniše na sličan nacin, a autori istraživanja smatraju da vinske mušice predstavljaju dobar model za to istraživanje, dobijeni rezultati mogu da objasne zašto posle konzumiranja dijetalne hrane pojedine osobe ne osećaju sitost i zadovoljstvo, već ostaju gladne sve dok ne pojedu nešto što će im pružiti više kalorija.

Izvor: RTV