Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Gorana Davidovića

0
964

Novi Sad – Nakon osam godina Više javno tužilaštvo u Novom Sadu odustalo je od krivičnog gonjenja Gorana Davidovića i skoro svih optuženih u procesu za incidente od 07.oktobra 2007.

To je odlučeno pre pet dana ali je javnosti saopšteno tek juče, a određeno je da se spisi dostave Višem javnom tužilaštvu radi preciziranja optužnog akta za Davidovića i Pešića, jer tužilaštvo želi da nastavi krivično gonjenje za „versku, rasnu i nacionalnu mržnju“.

Osim za ovo krivično delo, Gorana Davidovića i ostale su teretili i za nasilničko ponašanje na pomenutom skupu, ali je juče konstatovano da je Više Javno tužilaštvo odustalo od te optužbe. Sud je obustavio postupak i protiv Radomira Dickova, Uroša Stojanovića, Vlade Negovanovića i Predraga Golubovića, koji su takođe bili optuženi za nasilničko ponašanje. Oni su ranije zbog toga kažnjeni u Prekršajnom sudu.

Pojedini mediji su objavili da je sud obustavio postupak protiv optuženih jer su zbog istog dela već kažnjeni u Prekršajnom sudu. Davidović kao i mnogi drugi oslobođen je odgovornosti još 2007. godine što dokazuje Rešenjem Opštinskog organa za prekršaje posl.br.Up.br.26-6-399/07 od 12.10.2007.

Pošto je protiv Gorana Davidovića već pravosnažno obustavljen postupak, onda po Ustavu Republike Srbije i Zakonu o krivičnom postupku mu se nije ni moglo suditi dva puta. Goran Davidović se godinama pozivao na to, ali je tek pre nekoliko meseci to potvrđeno odlukom Ustavnog suda Republike Srbije.

Više javno tužilaštvo je ostalo pri delu optužnice koji Davidovića i Pešića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, pa će se protiv njih dvojice krivični postupak nastaviti, ali tek kada se optužnica ponovo napiše.

U Višem javnom tužilaštvu su rekli da će pismeno odgovoriti koji su razlozi za odustajanje od daljeg krivičnog gonjenja Davidovića i ostalih, ne precizirajući kada bi se to moglo desiti.

Goran Davidović je pre desetak dana zbog sumnje u nepristrasnost tražio izuzeće sudije Slobodanke Gutović koja je osmi po redu sudija ovog osmogodišnjeg procesa.

sajt Gorana Davidovića / radio 021