OSVETA ZA UNESKO Dačić: Ni mi nećemo podržati Skoplje i Podgoricu!

0
506

Ivica Dačić najavio je da će se Srbija na međunarodnom planu prema interesima Crne Gore i Makedonije, koje su podržale prijedlog za prijem Kosova u Unesko, odnositi isto kao što su te zemlje prema srpskim u Parizu.

Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi glasati za njihove stvari na međunarodnom planu, rekao je za TV „Pink“ ministar spoljnih poslova i potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

On je rekao da je Srbija razočarana, ali ne i iznenađena stavovima Crne Gore i Makedonije, koje su podržale predlog da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Unesko i istakao da će Beograd u odnosima sa Podgoricom i Skopljem to morati da postavi kao pitanje.

„Ovo nije samo glasanje za Kosovo, ovo je glasanje o srpskoj kulturnoj baštini, o biću srpskog naroda“, rekao je Dačić i istakao da je Srbija očekivala od bliskih zemalja drugačiji odnos o pitanju koje smatra prioritetnim.

On je ocenio da je u slučaju Crne Gore i Makedonije bila ključna odluka o priznavanju samoproglašenog Kosova i unutrašnji odnosi u tim zemljama, ali i naglasio da Srbija gleda ukupan rezultat.

„Mi smo mnogo uložili u razvoj prijateljskih odnosa sa zemljama u regionu“, rekao je Dačić, navodeći da i oni koji su o ovom pitanju uzdržani direktno pomažu samoproglašenom Kosovu da ostvari svoj cilj.

Dačić je dodao da je Srbija mala zemlja za toliku količinu nepravdi, koje doživljava godinama, ali da ne može zbog toga da ne učestvuje u međunarodnom poretku.

On je ponovio da Srbiji predstoji diplomatska broba da spreči prijem samoproglašenog Kosova u Unesko.

Izvršni savet Uneska podržao je juče u Parizu prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju UN. Za odluku je glasalo 27 od 58 člasnica tog tela, a po 14 je bilo protiv i uzdržano. Konačnu odluku o predlogu za prijem samoproglašenog Kosova doneće Generalna konferencija Uneska, koja će zasjedati od 3. do 18. novembra.

Alo