IGUMAN SAVA JANJIĆ : Samo nas silom mogu oterati!

0
830

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, u intervjuu za “Alo!” govori o svojim očekivanjima i emocijama uoči rasparave o prijemu Kosova u Unesko u sredu, o posledicama koje bi taj čin imao po naše svetinje, o životu Srba na Kosovu, o Albancima koji nepravedno žele da oduzmu manstirsku zemlju…

Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani, u intervjuu za “Alo!” govori o svojim očekivanjima i emocijama uoči rasparave o prijemu Kosova u Unesko u sredu, o posledicama koje bi taj čin imao po naše svetinje, o životu Srba na Kosovu, o Albancima koji nepravedno žele da oduzmu manstirsku zemlju…

– Unesko će za tri dana raspravljati o članstvu Kosova u toj organizaciji, kakva su vaša očekivanja i emocije pred taj dan?

– Očekujemo da će do generalne skupštine Uneska 3. novembra što više zemalja čuti glas nas koji živimo u objektima koje Unesko štiti. Unesko sam ne štiti kulturne objekte, već se zaštita poverava državama članicama. Otuda smo zabrinuti jer je Kosovo već odbacilo većinu takozvanih Ahtisarijevih garancija koje su dali u Beču 2007. godine. I sada se najnovijim nacrtom zakona za kulturnu baštinu najavljuje da će svu proglasiti “državnom svojinom Kosova”, što znači nasilnu eksproprijaciju i naše imovine.

– Šta bi bilo sa našim svetinjama kada bi Kosovo postalo član Uneska?

– Nama bi se život višestruko otežao, a Uneskko bi tom ishitrenom odlukom postao igračka političkih sila koje preko članstva Kosova pokušavaju da amortizuju rastući nacionalizam i islamski fundamentalizam na Kosovu. Svi bismo bili gubitnici, i to na duge staze. Ipak, naše svetinje će ostati srpske dok god u njima živi poslednji monah ili monahinja. Ako žele da nas proteraju, to će morati da učine pred očima celog sveta i silom.

– Kako tumačite Selimijevu izjavu koji tvrdi da pitanje naše baštine neće biti razmatrano u Briselu, jer je već razmatrano u okviru Ahtisarijevog plana?

– Reč je o veoma problematičnoj izjavi koja je dovela do prekida odnosa SPC sa kosovskim zvaničnicima. Gospodin Selimi zaboravlja činjenicu da će sutra kada bude hteo da dođe u naše svetinje morati da uđe uz pomoć policije i sile, ali ne kao dobrodošao gost. Silu uvek mogu da primene, kao što su to činili godinama, ali barem neće moći da se pred svetom predstavljaju kao demokrate. Zato ovu izjavu treba povući i početi sa dijalogom u Briselu.

– Kamenovana je crkva u Orahovcu, preti se rušenjem Hrama Hrista Spasa, prištinske institucije ugrožavaju život i opstanak Srba na KiM. Kako naš narod da se postavi?

– Naš episkop Teodosije, sveštenstvo i monaštvo stalno savetuju naš narod da bude hrabar, jedinstven i odlučan, kao i naši preci, koji su pet vekova živeli pod osmanskom okupacijom i preživeli oba svetska rata. Teško je, ali moramo da budemo dostojni naših predaka i da ne napuštamo naše svetinje i naša sela. Borićemo se svim pravnim sredstvima i kao i do sada stalno svedočiti o svim aktima vandalizma, nasilja i diskriminacije. Božji sud je ipak konačan i svima nam valja doći pred njega. Crkva Hrista Spasa u Prištini će ostati gde jeste, osim ako je oni na oči celog sveta ne sruše, ali time će srušiti i svoje snove jer će ih Evropa videti kao islamističku tvorevinu i opasnost za evropsku civilizaciju.

– Unesko je prihvatio ideju da „plavi šlemovi“ UN-a čuvaju istorijsku baštinu i kulturne objekte širom sveta od napada islamističkih ekstremista. S druge strane, prijemom Kosova, Unesko bi dao naše svetinje direktno u ruke onima koji su ih godinama uništavali?

– Dečane, hvala Bogu, još čuva Kfor i tako će, nadamo se, i ostati. Zaštita je mnogo povećana od prethodnih godina nakon prošlogodišnjih islamistickih grafita i najnovijih pretnji. Što se tiče ostalih svetinja, njih čuva kosovska policija. Ako ne budu u stanju da obave ovaj posao korektno, moraćemo tražiti da se rasporede opet snage Kfora ili neki „plavi šlemovi“. Sama činjenica da su naše svetinje sa Uneskove liste svetske kulturne baštine u opasnosti jasno govori o stvarnosti u kojoj živimo.

Otimanje zemlje

– Vrhovni sud Kosova oduzima manastiru Visoki Dečani 50 odsto imovine?

– Nakon dve prethodne odluke kojima se priznaje vlasništvo manastira nad 20 hektara sporne zemlje, apelaciono veće vrhovnog suda Kosova sa tri Albanca i dva međunarodna (prvi put sa albanskom većinom) poništio je ove odluke, što ukazuje na to da je reč o diskriminatornoj odluci koja vodi otmici ne samo ove crkvene zemlje, nego i celokupne imovine SPC u skoroj budućnosti.

Alo