NOVI SAD: Otvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“

0
597

NOVI SAD – U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je otvorio manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“, koja se po treći put održava u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. …
Svečanosti su prisustvovali i velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve i visoke zvanice, a skup su pozdravili i Njegovo Preosveštenstvo episkop bački Irinej Bulović, kao i Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej.

U ime grada domaćina, okupljenima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

„Mi Srbi iz panonske ravnice generacijski, od pamtiveka nosimo u sebi istorijsko sećanje na slavom ovenčanu borbu naših predaka za ostvarenje viševekovnog sna – prisajedinjenja Srpske Vojvodine sa ostalim srpskim zemljama. Oni su se borili i izborili da ovde danas, mi njihovi potomci, živimo slobodno. Takođe, mi sve ove godine sa najjačom emocijom i pažnjom posmatramo i pomažemo sve napore, borbu i trud naroda Republike Srpske. Delimo sa njima sve poraze i pobede, baš kao i oni sa nama. I zato je ovih dana, kada se priča o budućnosti našeg roda na Kosovu i Metohiji, našeg roda u Republici Srpskoj, kada se radi o budućnosti naše Srbije, više nego ikad, potrebno da pokažemo da smo jedni drugima čvrst oslonac, pre svega prijatelji. Uprkos svim ratnim i kasnijim iskušenjima kroz koje je prolazila i prolazi Republika Srpska, ona ostaje tvrđava srpskog naroda i najveći uspeh u odbrambenim ratovima devedesetih. Sa obe strane Drine uvek ćemo se sećati žrtava otadžbinskog rata, junaka poginulih za Republiku Srpsku. S ljubavlju i divljenjem njihovim hrabrim srcima, u Srbiji će narod Republike Srpske ivek imati ispruženu bratsku ruku, i više od toga“, rekao je gradonačelnik Vučević poželevši svim građanima Republike Srpske dobrodošlicu uz želju da se osećaju kao kod kuće u Novom Sadu.

Otvarajući manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“ predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio se svima koji su usmereni na to brane identitet srpskog naroda i nacionalno i duhovno jedinstvo.

„Upravo je očuvanje tih vrednosti glavni instrument opstanka naše dve države. Mi smo deo iste nacionalne kulture i to je ono što nas sjedinjava generacijama unazad. Mi branimo svoju teritoriju i svoj nacionalni pečat najviše time što ne želimo da se prepustimo modernim tekovinama globalizacije i nikada ne bismo svoju autonomiju i identitet olako prepustili drugome koji nameće neke nove, tuđe vrednosti. Mi volimo Srbiju i uvek smo tu da pomognemo, kao i ona nama. Imamo cilj da izgradnjom auto-puta približimo Banja Luku i Beograd, da nastavimo sa ekonomskim razvojem uz uzajamnu saradnju, a prvenstveno, kao primarni cilj koji delimo sa Srbijom, jeste da očuvamo jaku državu i slobodu. Ne smemeo nikada zaboraviti našu prošlost, ono što nosimo u sebi i moramo sačuvati našu srpsku zemlji za budućnost“, rekao je Dodik i naglasio nikad bolju saradnju sa državnim vrhom Republike Srbije, kao i nastavak odlične saradnje.

Patrijarh Irinej: Republika Srpska je srpska država

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je večeras u Novom Sadu da je Republika Srpska (RS) „srpska država stvorena u našem vremenu“.“RS je stvorena na tim prostorima da okupi narod srpski i da bude faktor mira na ovim prostorima. To je u našoj prirodi, našoj kulturi, našoj istoriji, jer mi nismo nikada osvajali tuđe prostore već smo branili svoje. RS postoji i postojaće na radost celoga srpstva“, rekao je on.

On je ocenio da je u današnjem vremenu ugrožen „najsvetiji deo svete zemlje Srbije, Kosovo i Metohija“.

„Prognan nam je narod, uništene mnogobrojne svetinje, groblja, jer je želja bila da se unište svi koreni postojanja toga naroda. Sada žele da nam oduzmu naše svetinje Dečane, Gračanicu… Borimo se i borićemo se dokle god možemo da sačuvamo ono što je naše“, rekao je Irinej.

Izrazio je nadu da će „onaj pošteniji deo sveta“ shvatiti šta za srpski narod znače Kosovo i Metohija i tamošnje svetinje, „koje nisu od juče, već od vremena od kada tamo postoji naš narod“.

Bački episkop SPC Irinej (Bulović) rekao je da reka Drina ne razdvaja, već „spaja srpski narod sa obe obale reke“ i dodao da se može reći da su RS i Srbija jedna celina i da predstavljaju „suštinsko jedinstvo i zajedničko organsko pripadanje čitavom pravoslavnom svetu“.

Prema njegovim rečima, u ovom vremenu se pokazuje da ne postoje zajedničke evropske vrednosti.

„Dižu se žice, bedemi, bodljikave žice da spreče ulazak nesrećnih izbeglicama. Za Srbe sa obe strane Drine nema te granice koja nas može razdvojiti. Ne postoji reka Drina nego samo jedna velika na Drini ćuprija koja nas čini nerazdeljivim“, rekao je episkop Irinej.

U umetničkom delu programa nastupiila je „Rok simfonija“ iz Banja Luke, a posetioci su mogli da uživaju u njihovom koncertu na kojem su u trajanju od sat vremena izvođene popularne kompozicije svetskih autora.

Projekat „Dani Srpske u Srbiji“ pokrenut je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali.

U cilju promocije Republike Srpske svake godine se kroz različite programske aktivnosti podstiče razmena kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavljjua prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino, prezentuju investicione mogućnosti, i kao najbitnije, učvršćuju veze između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Osim u Novom Sadu, manifestacija „Dani Srpske“ će biti održana i u Beogradu, Plandištu, Aranđelovcu, Subotici i Vršcu, gde će do petka, 23. oktobra biti organizovane raznovrsne aktivnosti i promocije.