Dragana Đuković: Zvuči neverovatno, a možda je i moguće

0
829

Ovih dana je veoma aktuelna priča o tome da će se svako novorođenče od sada prijavljivati u porodilištu, umesto da se to čini u opštini, ili po mesnim kancelarijama.

Da, to je dobra ideja, s obzirom na to da je do sada svaka novopečena majka morala da ide (jer moraju da dođu oba roditelja) da prijavi svoje dete.

Ali…

Ovo je još jedan od mnogih projekata koji predviđaju da se majkama, trudnicama, porodiljama… olakša „život“, ali na žalost, mnogi projekti nisu zaživeli i u državi Srbiji je još uvek normalno sve ono što je u drugim državama olakšano, ili čak i ukinuto kako bi se pomoglo i mamama i bebama.

U Srbiji je još uvek normalno da je potreban broj dokumenata koje roditelji moraju da nabave za dete dostigao cifru od 20 do 50, a naročito je teško onima koji imaju potrebu i za određenim socijalnim davanjima.

Zbog toga sama pomisao na to da će majke u porodilištima popuniti JEDAN obrazac, a da će državna administracija sve dalje radnje „odraditi“ za njih i da će im potrebna dokumenta stići na kućnu adresu, zvuči neverovatno.

Zašto smo skeptični povodom ove novonastale ideje?

Zbog toga što se, osim problema prijave deteta, gde majke sa šaltera obično vraćaju i po nekoliko puta uz obrazloženje da im fali jedan papir, majkama kasni i naknada za porodiljsko odsustvo, dečiji dodatak, nezaposlene majke i trudnice nemaju nikakva prava, veliki broj dece je još uvek na listi čekanja u vrtićima, bezbednost dece u školama i na ulici ne postoji, broj pedofila raste iz dana u dan, sve je veći broj majki i dece u sigurnim kućama, nasilnici se, ili kazne minimalno, ili se nikad ne kazne, cene treninga za decu su bezobrazno visoke…

Zato apelujemo na sve državne institucije da je krajnje vreme da se uozbilje i počnu da rade svoj posao, da se ne igraju sa životima majki i dece koja su tek došla na ovaj svet i da konačno počnu da rešavaju ovakve i slične probleme.

Ako ima novca za plate raznih direktora, za nepotrebna službena putovanja, za finansiranje raznih projekata potrebnih za pranje državnih para, onda para mora biti i za decu i za majke i za trudnice.

Dragana Đuković, jedan od osnivača Srpske lige