Joga je postala životni stil, nije samo vežba

0
661

Prvog dana leta, kada se odnedavno obeležava i Dan muzike, obeležen je i Svetski dan joge. Ujedinjene nacije proglasile su njegovo obeležavanje 14. decembra 2014. godine, a Novi Sad samo je jedan od preko 170 gradova u svetu koji se uključio u ovu globalnu aktivnost zdravlja, harmonije i mira.
Javni čas joge u Novom Sadu počeo je u ranim jutarnjim satima na Petrovaradinskoj tvrđavi, pozdravom suncu. Iako je ovo zvanično prvo obeležavanje Svetskog dana joge njena praksa u našem gradu traje još od sedamdesetih godina 20. veka.

„Joga se danas izuzetno raširila, i sada se već rade sertifikacije u Beogradu i Novom Sadu. Joga je postala deo našeg života, bitno nas je obeležila. Sigurno je mnogo toga uticala na deo toga što radimo i način na koji radimo, zato što je joga životni stil. Obuhvata sve aspekte. To nije smo vežba, hattha joga, nego obuhvata i naše stavove, naše mentalno zdravlje, emocionalno stanje, duhovni plan, ali nikako ne treba da zaboravimo da je to deo kulturne baštine celog sveta“, rekla je za RTV instruktorka joge Olga Krstić Šešelja.

Iako je joga potekla sa indijskog poluostrva, pre nekoliko hiljada godina, gde je duboko i neizostavno usađena u tamošnju filozofiju života, u drugoj polovini 20. veka prerasla je u globalni fenomen, koji apsolutno treba da prihvatimo svi kao deo našeg normalnog i dobrog odnosa prema samom sebi, tvrde višegodišnji instruktori.

„Biti dobar prema sebi je vežbati jogu. Zato što to nije samo sport, to je jedan zdrav, antristresni program, koji će nas dovesti do duboke starosti, ali na dobar način. Dobra je i za decu, dobra je i za trudnice, dobra je i za penzionere jer izuzetno podiže nivo aktivnosti penzionera, ali i svi zaposleni će imati mnogo manji stres. Imaće zdravo telo, zdravu, kičmu, dobro raspoloženje. Joga je jedna fantastična disciplina, koju mi sa uvažavanjem i i poštovanjem upražnjavamo“, rekla je Olga Krstić Šešelja.

U joga studiju „Hipokrat“ navode da je njihov cilj da približe jogu što širem broju građana. Kako objašnjavaju, mnogi ljudi koji se bave jogom, svojim načinom ponašanja, oblačenjem i govorom odbijaju ljude od joge. Joga ipak još uvek nije dovoljno priznata u našem društvu, i oni nedovoljno informisani imaju uglavnom pogrešno viđenje joge i neretko je doživljavaju kao sektu.

Dan joge juče je obeležen i u Dunavskom parku, a predveče i na Štrandu gde se okupilo nekoliko stotina praktikanata joge, iskusnih, ili zainteresovanih početnika.

Izvor: RTV