Kad se pogledaš u ogledalo…

0
598

…obrati pažnju na ove stvari jer mogu da otkriju dosta toga o tvom zdravlju.

Oči

Dobro pogledaj rožnjaču – bele tačkice mogu da ukazuju na povišen nivo holesterola. Visok nivo telesne masti se često manifestuje kroz masne grudvice na očnim kapcima, a opušteni očni kapci ponekad su upozorenje da osoba ima facijalnu paralizu, uzorkovanu oštećenjima nerava.

Nos

Neravnine na nosu mogu da ukazuju na sarkoidozu – sistemsku bolest koja se manifestuje pojavom promena u limfnim žlezdama, na plućima, ali i koži, najčešće u predelu nosa. Stručnjaci napominju da je ova bolest retka.

Mnogima možda veliki nos ne izgleda lepo, ali verovali ili ne, veliki nosevi su otporniji na parazite i bakterije, a sve zahvaljujući dlačicama u nosu. U većem nosu ima više dlačica, što znači da bolje štite od bakterija i parazita.

Zubi

Sitni zubi mogu da vam se sviđaju ili ne, ali ono što je mnogo važnije – nastaju kao posledica preteranog lučenja želudačne kiseline.

Koža

Koža žućkaste boje ili požutele beonjače često su nastaju kao nuspojava određenih lekova, najčešće onih koji se koriste za stavljanje pod kontrolu dijabetesa ili hipertenzije. Duboke bore, naročito kod mladih osoba, mogu da ukazuju na osteoporozu.

Obrazi

Konstantno rumeni obrazi mogu biti upozorenje da osoba ima upalu kože ili povišen nivo kortizola, zbog čega dolazi do proširenja krvnih sudova, što je prvo vidljivo na obrazima, najosetljivijem delu lica.

Ljubičasta ili plava boja na obrazima može da ukazuje na nizak nivo kiseonika u krvi.

Kosa

Tanka kosa ukazuje na preteranu aktivnost tiroidne žlezde. Gubitak kose kod žena često je uzrokovan nedostatkom gvožđa u organizmu jer sadrži se u gvožđu nalazi i feritin, supstanca koja je izuzetno važna za rast kose.

Malje na licu i akne jedan su od najčešćih simptoma policističnih jajnika, mada mogu da ukazuju i na to da se bliži menopauza. Opadanje dlačica sa obrva je znak lošeg fukcionisanja tiroidne žlezde ili niskog nivoa tiroksina, supstance važne za folikulu dlake.

Izvor: Mondo, foto: avaz.ba