Mađarski Kamerni orkestar ANIMA MUSICAE – zatvaraju Novosadsko muzičko leto!

0
679

Mađarski Kamerni orkestar ANIMA MUSICAE, pod umetničkim rukovodstvom Lasla Horvata i pijanistkinja RITA KINKA u petak, 4. septembra zatvaraju Novosadsko muzičko leto!

Kako se navodi u saopštenju MONS-a, Mađarski Kamerni orkestar ANIMA MUSICAE, pod umetničkim rukovodstvom Lasla Horvata i pijanistkinja RITA KINKA u petak, 4. septembra zatvaraju Novosadsko muzičko leto!

Od svog debitovanja u junu 2010. godine ovaj orkestar je izveo preko 100 uspešnih koncerata i zasluženo zauzeo mesto među vrhunskim profesionalnim ansamblima: rasprodati koncerti su izvođeni u najčuvenijim dvoranama u Mađarskoj i izvan njenih granica.

Godine 2011. osvaja prvu nagradu na 5. Međunarodnom omladinskom festivalu „Summa cum laude“, u kategoriji gudačkih ansambala, a 2012. najviše mađarsko državno priznanje za mlade umetnike „Junior prima“, koje je prvi put u istoriji te nagrade dodeljeno jednom ansamblu.

anima klavirRita Kinka je do danas održala preko 800 resitala, kao i nastupa s mnogobrojnim uglednim orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD-u, na Tajvanu, u Japanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Pored pijanističke karijere, bavi se i pedagoškim radom. Redovni je profesor za glavni predmet klavir na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.Nosilac je niza nagrada i priznanja na priznatim pijanističkim takmičenjima širom sveta.

Koncert počinje u 21 čas, a održaće se u Sinagogi.

Na programu: A. Vivaldi, E. Elgar, J. S. Bach, W. A. Mozart…

Ulaznice se mogu kupiti u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/II, tel.021 452 344), radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak koncerta na mestu održavanja programa.

Cena karte: 800,00 dinara.

***„… kada sviramo, naše duše se otvaraju – kada zajedno stvaramo muziku, naše duše se prepliću, rađa se čarolija – majušna iskra srebrnog sjaja: postojanje dobija smisao…” Laslo Horvat, umetnički rukovodilac orkestra.

anima-musicae-webSa svojim kolegama i istomišljenicima na Muzičkoj akademiji u Budimpešti „Franc List“, Laslo Horvat otpočinje zajedničke probe. Ideal im je bio pokretanje muzičke radionice čiju osnovu čini zvuk evropskog kvaliteta, negovanje plemenite mađarske muzičke tradicije i poštovanje velikih preteča, uz neumorno traganje za novim. Upravo zbog toga, repertoar orkestra obuhvata sve bitne epohe klasične muzike, od baroka do remek-dela 20. i 21. veka. Osim toga, redovno izvode dela mladih mađarskih autora komponovana upravo za njih.

Orkestar je nastupao u Hamburgu, Beču, Parizu i na Sardiniji. Svirao je i na renomiranim festivalima, kao što su Budimpeštanski prolećni festival, zatim „Ars Sacra“ i Kodaljev festval u Kečkemetu. Na listi poznatih domaćih i inostranih solista s kojima su nastupali muzičari iz ansambla nalaze se: Kristof Barati, Ištvan Vardai, ser Džejms Galvej, Đovani Guco, Dita i Imre Rohman, Polina Pastirčak, Milan Vrsajkov, Rita Kinka, Deneš Varjon i mnogi drugi.

Na poziv „Hungarotona“, decembra 2014. godine, snimio je kompakt-disk s delima V. A. Mocarta. Dalji zajednički projekti orkestra i ove renomirane izdavačke kuće realizovaće se od 2016. godine.Rita Kinka je nosilac niza jugoslovenskih nagrada i priznanja, dobitnica nagrada na međunarodnim takmičenjima pijanista u: Senigaliji (1979), Verčeliju (“Viotti”, 1981), Beogradu (Međunarodno takmičenje Muzičke omladine, 1983), Cvikauu (“Schumann”, 1985), Sidneju (1985), Minhenu (“ARD”, 1987), Bordou (1988, zlatna medalja), Vašingtonu (1990), Briselu (“Kraljica Elizabeta”, 1991), Orleanu (“Klavirska muzika 20. veka”, 1996).

Prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta “Prix femmes d`Europe” (“za ženu Evrope”), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je “Februarske nagrade” Grada Novog Sada za 2002. godinu.Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt-diska u izdanju kuće “Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno LP izdanje.

Studirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (profesori E. Timakin i A.Valdma), a postdiplomske studije završila je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (D. Trbojević) i Akademiji umetnosti u Novom Sadu (A. Valdma). Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku (klasa Đerđ Šandor), koristeći stipendiju Fondacije “Gina Bachauer” koja joj je dodeljena na Međunarodnom takmičenju “Kraljica Elizabeta” u Briselu 1987, „kao najperspektivnijem mladom umetniku“.