Objavljeno u 19:12

Radnici Neobusa će, osim što mesecima ne primaju plate, za koji dan ostati bez posla, zbog stečaja fabrike. U Gradskoj kući kažu da pažljivo prate ovaj ozbiljan problem, ali kažu i da ne postoji mehanizam po kojem bi grad mogao direktno da se uključi u njegovo rešavanje. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević smatra da bi najbolje rešenje za 200 radnika bio novi vlasnik.

- S obzirom na to da smo dobili informaciju da postoje potencijalni kupci iz inostranstva, tačnije iz Azije, Grad Novi Sad je spreman da da jasan signal preko ambasade te države da bi i te kako znali da cenimo dolazak novog investitora, a koji bi spasao firmu koja postoji više od šest decenija – izjavio je Vučević ne želeći da otkriva o kom investitoru je reč.

Vlasnik Neobusa Muhamed al Magrabi iz Saudijske Arabije nezainteresovan je za firmu i u pokrajinskoj administraciji kažu da je to jedan od osnovnih razloga za pokretanje stečaja.

Dug preduzeća Razvojnoj banci Vojvodine je 6,2 miliona evra, ali pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin kaže da proizvodnja u Neobusu može da se pokrene.

- Kroz plan stečaja, kroz plan reorganizacije, i kroz saradnju sa lokalnom samoupravom i JGSP, mi ćemo pokušati realizujemo neke ideje koje će omogućiti da Neobus zaista više ne dođe u poziciju u kakvoj je bio, a ja sam više puta tvrdio da sa svojim kapacitetima to preduzeće ima perspektivu da radi i proizvodi – izjavio je Vasin.

Izvor: novosadska tv