KRKOBABIĆ: Povratili smo interesovanje za zadruge, 200 miliona dinara bespovratnih sredstava!

0
139
Foto: Milena Djordjevic

U Srbiji je u proteklih devet meseci osnovano 157 zadruga. Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj kaže da je više stotina što postojećih, što novoosnovanih zadruga predalo zahtev za bespovratna sredstva u iznosu od 200 miliona dinara koja će se dodeliti do kraja godine

Krkobabić je naglasio da je dodela sredstava samo probni period u kojem će se steći neophodno iskustvo u pravilnom organizovanju zadruga.

– Ovo je eksperimentalni period, stičemo iskustva, fokusiramo se na pet upravnih okruga na jugu, ali i u svim drugim delovima Srbije. Srbija je regionalno neujednačena, različiti su problemi od okruga do okruga. Od januara kreće veliki posao da revitalizujemo pet stotina zadruga u naredne tri godine – rekao je ministar.

On je istakao da je otkup proizvoda krajnji cilj ali da je ovo tek početna faza.

– Cilj nam je da dobijemo organizovane zadruge koje će moći da rešavaju probleme. Mi smo sada uspeli da ponovo probudimo interesovanje za zadruge, da vratimo poverenje među komšije a onda da oni mogu nešto konkretno da urade. Zadruge ne traže samo novac već i uputstva. Danas imamo moderne poljoprivredne službe po okruzima i po opštinama i sada te službe treba da krenu u poljoprivredna domaćinstva. Ključ je zainteresovanost lokalne samouprave. Bez samoinicijative lokalne zajednice stvari ne mogu da se pokrenu sa mrtve tačke – zaključio je Krkobabić.

(pink.rs)