USAID Projekat za bolje uslove poslovanja i Privredna komora Srbije – Dan otvorenih vrata sa inspektorima

0
546

NOVI SAD – Nakon veoma uspešno održanih skupova u Beogradu i Nišu, predstavnici firmi i građani iz Novog Sada i okoline imaće jedinstvenu priliku da u direktnom jedan-na-jedan razgovoru sa inspektorima saznaju sve što ih interesuje u vezi sa novom ulogom inspekcija koju je doneo Zakon o inspekcijskom nadzoru. Treći i završni, neformalni susret privrednika i predstavnika inspekcijskih službi pod nazivom „Dan otvorenih vrata sa inspektorima“  održaće se u četvrtak, 12. oktobra 2017. godine od 11 do 14 časova u prostorijama Regionalne privredne komore Novi Sad (Narodnog Fronta 10).

Na pitanja privrednika odgovaraće inspektori tržišne, poreske, građevinske, komunalne, poljoprivredne, turističke, sanitarne, inspekcije rada i inspekcije za zaštitu životne sredine, koji će biti na raspolaganju i da posavetuju privrednike i daju im preporuke za unapređenje njihovog poslovanja i otklanjanje eventualnih propusta u radu.

Susret organizuju Projekat za bolje uslove poslovanja Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID BEP) i Privredna komora Srbije (PKS) kako bi se privrednicima približile novine u oblasti inspekcijskog nadzora, te otklonile nejasnoće u vezi sa novom ulogom inspekcija, nadzorom nad primenom zakona i drugih propisa, savetodavnim posetama koje obavljaju, procenom rizika, korišćenjem kontrolnih lista, ovlašćenjima i dužnostima.

USAID Projekat za bolje uslove poslovanja pokrenut je u januaru 2011. godine sa ciljem da podrži aktivnosti usmerene na regulatornu reformu, unapređenje poslovnog ambijenta i povećanje konkurentnosti privatnog sektora u Republici Srbiji. Između ostalog, aktivnosti USAID BEP usmerene su i na podršku Vladi Republike Srbije na reformi inspekcijskog nadzora, a preporuke programa ugrađene su u novi Zakon kojim je uređena ova oblast i unapređena koordinacija inspekcija, pojačana njihova preventivna uloga, povećana delotvornost inspekcijskog nadzora, te učinjen bitan korak ka smanjenju sive ekonomije i unapređenju uslova poslovanja u Srbiji.